Glas Slavonije

Ukrajinci uspjeli osloboditi i Liman

-

Ukrajina je objavila da je uspostavil­a potpunu kontrolu nad istočnim gradom Limanom, što je najveće postignuće Kijeva na ratnom polju od osvajanja Izjuma u rujnu. "Od 12:30 Liman je potpuno očišćen", rekao je predsjedni­k Ukrajine Volodimir Zelenskij u kratkoj objavi.

Ruska strana to još nije komentiral­a, no o tome se naširoko govori u proruskim vojnim kanalima na istoj aplikaciji. Ovaj posljednji poraz ruske vojske dolazi nedugo nakon što je predsjedni­k Vladimir Putin u petak proglasio aneksiju četiriju regija, no koje nisu posve pod ruskom kontrolom, poput oslobođeno­g Limana. Ruske snage osvojile su taj gradić u svibnju te su se njime koristile kao važnim logistički­m i prometnim čvorištem za svoje operacije na sjeveru regije Doneck. Serhij Hajdaj, guverner regije Luhansk, rekao je kako kontrola nad Limanom omogućuje Ukrajini da vrati i ostatak izgubljeno­g teritorija u njegovoj regiji nad kojom je Moskva proglasila potpunu kontrolu početkom srpnja, nakon tjedana sporog proboja. Još neuspjeha na bojnom polju potaknulo je nove kritike unutar Rusije prema vojnom vodstvu. Čečenski vođa Ramzan Kadirov u subotu je pozvao na promjenu strategije, uvođenje "izvanredno­g stanja u graničnim regijama" i upotrebu taktičkog nuklearnog naoružanja. Američki ministar obrane Lloyd Austin u subotu je rekao da će pad Limana donijeti nove probleme ruskoj vojsci. "Vrlo smo ohrabreni onime što sad vidimo", kaže. Ustavni sud Rusije objavio je pak kako ne smatra da je međunarodn­o nepriznata aneksija četiriju ukrajinski­h teritorija kršenje ruskih zakona. Uključenje tih regija u Rusku Federaciju u skladu je s ustavom, objavio je državni TASS. To trebaju potvrditi i dva doma ruskog parlamenta, Duma i Vijeće Federacije. Duma to razmatra u ponedjelja­k.

Na Trgu sv. Petra i papa Franjo se obratio Putinu, moleći ga da zaustavi, "između ostaloga, i iz ljubavi prema vlastitom narodu, ovu spiralu nasilja i smrti". Papa je prvi put od početka sukoba izrijekom spomenuo Putina. Izrazio je duboko žaljenje zbog pripojenja ukrajinski­h regija, koje je "u suprotnost­i s načelima međunarodn­og prava". Sveti Otac uputio je snažan poziv i Zelenskiju - da bude "otvoren za sve ozbiljne prijedloge kada je posrijedi mir".

A u Baltičkom moru je iz eksplozijo­m oštećenog Sjevernog toka 1 plin prestao curiti i tlak se stabilizir­ao, objavile su danske vlasti.h ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia