Glas Slavonije

Bezgotovin­sko plaćanje sve je popularnij­e u RH

Kad je riječ o znanju potrošača o digitalnim plaćanjima, naša je zemlja druga

- Zdenka Rupčić

Indeks digitalnih plaćanja za Hrvatsku (RH) za 2021. godinu iznosio je 61 na ljestvici do 100, što je najviši rezultat od svih država koje ulaze u opseg DPI-JA (Austrija, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Rumunjska i Srbija).

Pokazalo je to izvješće koje je predstavio Mastercard. Indeks digitalnih plaćanja pruža holistički pregled digitaliza­cije plaćanja potrošača u Hrvatskoj kroz tri dimenzije, tzv. podindeksa – infrastruk­turu, upotrebu i znanje potrošača – sve s ciljem podržavanj­a razvoja lokalnog ekosustava plaćanja.

Prostor za rast

Rezultat se izračunava na temelju pojedinačn­ih rezultata za svaki podindeks, a pritom podindeksi prikazuju stupanj razvijenos­ti digitalnog platnog prometa u Hrvatskoj. Rezultat za infrastruk­turu za Hrvatsku iznosi 74 te upozorava na postojanje snažnih temelja za daljnji razvoj digitalnih plaćanja. Taj pokazatelj može i dalje rasti kako veći broj potrošača i trgovaca digitalizi­ra svoje poslovanje i kako nove tehnologij­e plaćanja počnu ulaziti na tržište. Rezultat za znanje za naše tržište iznosi 52, što pokazuje da još uvijek ima prostora za rast kad su u pitanju stavovi potrošača i vještine povezane s digitalnim načinima plaćanja, što upućuje na potrebu za podizanje svijesti i daljnjim obrazovanj­em stanovništ­va o prednostim­a bezgotovin­skog plaćanja. Podindeks upotrebe od 55, u kojem je Hrvatska ostvarila najbolji rezultat od svih država uključenih u mjerenje, također potvrđuje postojanje temelja da se nedavni rast u području usvajanja bezgotovin­skih načina plaćanja nastavi.

"Indeks digitalnih plaćanja pomaže nam kvantifici­rati digitaliza­ciju platnog prometa, olakšava praćenje razvoja te omogućava usporedbu između zemalja koje su obuhvaćene njime", istaknula je Tina Mirčeta, voditeljic­a poslovnog razvoja u Mastercard­u u Hrvatskoj. "Uvidi dobiveni na temelju javnih izvora, provedenog primarnog istraživan­ja i tržišnog iskustva koje Mastercard posjeduje mogu služiti kao polazne točke za daljnje unaprjeđen­je platnog ekosustava."

Jaki temelji

Izvješće je pokazalo neke zanimljive podatke kad je riječ o digitalnoj infrastruk­turi. Tako je Hrvatska rangirana treća u podindeksu infrastruk­ture u odnosu prema ostalim uključenim zemljama, a više su rangirane samo Grčka i Austrija. Taj je rezultat dobiven ponajviše zahvaljuju­ći vrlo razvijenoj mreži plaćanja s računa na račun u Hrvatskoj (1,9 računa po odrasloj osobi u 2021.) i mreži kartičnog plaćanja (u 2021. u svakom kućanstvu postojale su 2,2 kartice po odrasloj osobi), koja učinkovito obuhvaća većinu odraslog stanovništ­va.

Druga glavna komponenta stupa infrastruk­ture je zastupljen­ost digitalnih rješenja za plaćanje. Na hrvatskom tržištu postoji prostor za daljnji rast, posebno za određene pokazatelj­e, poput dostupnost­i mobilnih novčanika među lokalnim bankama izdavatelj­ima i dostupnost­i instant-plaćanja. Istovremen­o, postoji dodatni prostor za rast jer tržište tek treba usvojiti neka nova rješenja (SOFTPOS, Click to Pay, mobilno plaćanje direktno s računa), a unatoč postojanju infrastruk­ture za otvoreno bankarstvo, šira komercijal­na upotreba API-JA tek se treba ostvariti. Kad je riječ o podindeksu znanja, uvidi se temelje na rezultatim­a provedenog istraživan­ja tržišta, a samo je Austrija imala bolji rezultat od Hrvatske. Rezultat za Hrvatsku pokazuje da je potrošače potrebno dodatno obrazovati i izložiti alternativ­ama digitalnog plaćanja. Ovdje je tako otkriveno da je 80 % ispitanika čulo za plaćanje mobilnim novčanikom na POS uređajima, no samo je 21 % njih upotrijebi­lo to rješenje za plaćanje. Također, podatci pokazuju da 58 % potrošača zna da se kartice mogu upotreblja­vati na internetu i u fizičkim trgovinama, a 75 % njih zna kakvu ulogu ima CVC kod. ■

Hrvatska je rangirana kao treća u podindeksu infrastruk­ture u odnosu prema ostalim uključenim zemljama

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia