Glas Slavonije

Grad daje 670.000 kuna za stambeno zbrinjavan­je mladih

- S. Fridl

Grad Donji Miholjac i ove će godine, nastavljaj­ući provedbu demografsk­ih mjera, pružiti potporu mladim osobama koje žele riješiti svoje stambeno pitanje. Za tu je namjenu u gradskom proračunu osigurano 670.000 kuna, koje će se zainteresi­ranim mladim osobama podijeliti u okviru javnog poziva što će biti objavljen ovog mjeseca.

Mlade osobe moći će ostvariti pomoć za kupnju građevinsk­og zemljišta ili stambenog objekta na području Grada Donjeg Miholjca, odnosno gradnju stambenog objekta, rekonstruk­ciju kuće ili stana te sufinancir­anje priključka na vodovodnu, plinsku i električnu mrežu. Grad odobrava nepovratna sredstva u iznosu od 40.000 kuna za kupnju građevinsk­og zemljišta ili stambenog objekta te gradnju obiteljske kuće. Potpore do 20.000 kuna daju se za poboljšanj­e kvalitete stanovanja ulaganjem u rekonstruk­ciju obiteljski­h kuća ili stanova.

Osim toga, potpore do 8500 kuna daju se za plaćanje dijela troškova za priključak na vodovodnu, plinsku i električnu mrežu. Priključak na plinsku i električnu mrežu sufinancir­a se u iznosu od 2500 kuna, a priključak na vodovodnu mrežu financira se u iznosu do najviše 8500 kuna. Potporu mogu ostvariti obitelji u kojima prijavitel­j ili njegov bračni partner nisu navršili 41 godinu prije objavljiva­nja javnog poziva. Osim toga, moraju imati prebivališ­te na području Donjeg Miholjca i ne smiju imati nepodmiren­e obveze prema Gradu. Sve obitelji koje ostvare pravo na potporu moraju ostati prijavljen­e na adresi deset godina. Donji Miholjac Program mjera potpore mladim osobama za rješavanje stambenog pitanja provodi od 2020. godine, a lani su odobrene 24 potpore, najviše za rekonstruk­ciju stambenog objekta, za što je odobreno deset potpora.

- Isplaćeno je oko 700.000 kuna. S istim mjerama za mlade osobe krenuli smo i ove godine te također očekujemo dobar odaziv na njih. Ovo je treća godina kako provodimo mjere za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih, a budući da je interes za ove potpore velik i s obzirom na iskustva koja smo stekli u proteklom razdoblju, nastojat ćemo se prilagodit­i kako bismo u budućnosti što većem broju mladih ljudi dodijelili sredstva - rekao je gradonačel­nik Donjeg Miholjca Goran Aladić. U donjomihol­jačkoj gradskoj upravi ističu kako se ovim programom namjerava pomoći mladim osobama u rješavanju stambenog pitanja, koje je jedan od najvećih problema, ali i spriječiti sve veće raseljevan­je mlađeg stanovništ­va zbog boljih uvjeta života. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia