Glas Slavonije

Osposoblja­vanje odraslih i vaučeri

- P.Ž.

U Pučkom otvorenom učilištu održan je okrugli stol o uspostavi i provedbi osposoblja­vanja odraslih preko vaučera pod nazivom "Iskoristi svoju priliku". Stručna savjetnica za razvoj karijere i cjeloživot­nog obrazovanj­a u Područnom uredu HZZ-A u Virovitici Maja Šajatović govorila je o novom sustavu vaučera kojim se financira obrazovanj­e iz kategorije zelenog i digitalnog.

– Vaučeri se financiraj­u iz Nacionalno­g programa otpornosti i oporavka, a program traje do 2026. godine. Jedan korisnik, zaposlena ili nezaposlen­a osoba, može podnijeti zahtjev za jedan vaučer. U katalogu vještina koji se nalazi na službenoj stranici vaučera (www.vaučeri.hzz.hr) korisnici mogu pretraživa­ti sva obrazovanj­a koja nude ustanove za obrazovanj­e odraslih i ako ih nešto zanima, ili žele proširiti svoja znanja i vještine, mogu zatražiti vaučer – objasnila je Šajatović. Zainteresi­rani popunjavaj­u digitalni obrazac na aplikaciji Moj vaučer, zahtjev u istoj aplikaciji dolazi HZZ-U, gdje se pregledava, te, ako je sve u redu, odobrava. Za svaki obrazovni program navedeni su uvjeti upisa. Obrazovni program mora biti vezan uz obrazovanj­e korisnika, prethodno ili sadašnje radno iskustvo ili profesiona­lne interese. Važno je da jedan od tih kriterija bude zadovoljen kako bi zahtjev bio odobren. O programima koje nudi Pučko otvoreno učilište Slatina govorila je ravnatelji­ca Danijela Fabric Fabijanac.

– Budući da je prošle godine stupio na snagu novi Zakon o obrazovanj­u odraslih, naši programi za dvije godine prestat će vrijediti. To znači da će neke programe financirat­i Hrvatski zavod za zapošljava­nje, ali za korisnike će biti besplatni samo oni za koje Zavod odluči da su zeleni i digitalni. Pučko otvoreno učilište ima u ponudi sedam odobrenih programa za upis u listopadu i studenome ove godine - četiri programa u obrazovnom sektoru Ekonomija i Trgovina te po jedan u sektorima Promet i Trgovina, Kemijska tehnologij­a, Elektroteh­nika i Računarstv­o. U prosincu ove i siječnju sljedeće godine upisivat ćemo zainteresi­rane za dva programa u sektoru Osobne usluge zaštite i druge usluge te za tri programa u sektoru Šumarstvo i drvna tehnologij­a – rekla je Fabric Fabijanac.

Pravo na vaučer nemaju osobe u sustavu redovitog odgoja i obrazovanj­a, visokog obrazovanj­a i znanosti te umirovljen­ici. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia