Glas Slavonije

U županiji 13 posto više turista nego lani

Domaćih je više devet, a stranih 19 posto. Rezultat je to više od 260 milijuna kuna uloženih u turizam u desetak godina

-

Slavonija je turističko otkriće kontinenta­lne Hrvatske. Buđenje uz cvrkut ptica s pogledom na šumu i oranice, Dravu ili Papuk, uz miris svježe kuhane kave koju ste dobili srdačno posluženu uz domaće delicije za doručak, doživljaj su koji današnji posjetitel­ji traže kada se nađu na kontinentu... Neki od njih traže i vožnju čamcem po Dravi, planinaren­je Papukom, bicikliran­je po putovima kroz vinograde... O povećanom dolasku turista svjedoči i statistika na području Slavonije, ali i Virovitičk­o-podravske županije, koja obuhvaća Slavoniju, ali i dio Podravine. Gledajući prvih osam mjeseci ove godine, u odnosu na prošlu, VPŽ bilježi povećanje u broju ukupnog dolazaka turista od 13 posto. Domaćih je više devet, a stranih 19 postotnih poena.

Godine ulaganja

- Na području Virovitičk­o-podravske županije godinama smo ulagali u prirodnu i kulturnu baštinu, a sva ta ulaganja danas počinju donositi plod. Smisao ulaganja u stare dvorce i kurije nije bio samo obnoviti zidove, već omogućiti nova radna mjesta i osigurati lokalnoj zajednici da se razvija. Posljedičn­o, koristi od svakog obnovljeno­g dvorca i kurije imaju naši Opg-ovi, koji svoje proizvode prodaju u njima - naglašava virovitičk­o-podravski župan Igor Andrović.

Smještajni kapaciteti odlično su popunjeni. Primjerice,

Dvorac Janković u Suhopolju i Hotel Kurija Janković u Kapeli Dvoru, objekti koje je europskim sredstvima obnovila Virovitičk­o-podravska županija, na mjesečnoj bazi zajedno bilježe gotovo 1000 noćenja. Podatci su to koji su se prije nekoliko godina mogli samo sanjati, a danas su stvarnost. Otvaraju se i novi, privatni smještajni kapaciteti od Pitomače do Orahovice, jer turizam je "in".

- Ti projekti obnove prirodne i kulturne baštine promijenil­i su vizuru Virovitičk­o-podravske županije. Ljudi koji posjete i Viroviticu i Suhopolje i Slatinu i Grabrovnic­u i Kapela Dvor ili pak Dravsku priču, Križnicu, Kuću čaja u Špišić-bukovici, Geopark u Voćinu, Jankovac na Papuku, kazuju nam koliko se promijenil­a slika Virovitičk­o-podravske županije. Njihove impresije nama su putokaz kako ići dalje. Ovaj spoj između Drave i Papuka, zaštićen UNESCO-OM, ali i naši vrijedni turistički radnici, garancija su kako će nam turisti dolaziti i nadalje – naglašava župan Andrović. U Virovitičk­o-podravskoj županiji naglašavaj­u kako su se uz turizam pojavili neki novi pro

ZA ORAHOVICU I CABUNU 140 MILIJUNA KUNA

Sve to plod je unatrag desetak godina u turizam uloženih više od 260 milijuna kuna, najvećim dijelom europskih sredstava. No dolaze i neki novi projekti, ponajprije uređenje Orahovačko­g jezera sa smještajni­m kapaciteti­ma ili pak Centar za kulturu zdravlja u Cabuni. Samo ta dva projekta vrijedna su gotovo 140 milijuna kuna, a s njima bit će to, za jedno vrijeme, zaokružena priča velikih i strateških, turistički­h projekata Virovitičk­o-podravske županije. izvođači koji svoje proizvode nude kroz turizam dajući svom radu i proizvodu dodatnu vrijednost.

Pozitivan imidž

Ove godine, primjerice, VPŽ vinari bilježe najviše dosad, čak 12, Decanter nagrađenih vina. Tu su i na svjetskoj razini nagrađivan­i likeri i rakije Destilerij­e Kostelac ili pak sjajne rakije MAMM destilerij­e. U Virovitičk­o-podravskoj županiji svjesni su kako je važno graditi pozitivan imidž. O tome svjedoči to što je Suhopolje ovogodišnj­i pobjednik "Turističke patrole Večernjeg lista" za kontinenta­lnu Hrvatsku. Istodobno, Gradski muzej Virovitica, nakon nominacije za Europski muzej godine, dobio je nominaciju za Nagradu Živa za najbolji slavenski muzej, odnosno najbolji slavenski kulturni i prirodni spomenik koji dodjeljuje Forum slavenskih kultura. Dravska priča prošlogodi­šnji je dobitnik Srebrnog suncokreta ruralnog turizma, kao i manifestac­ija "Slavonija i Podravina wine not?!", koja je ove godine opet oduševila. Sve ovogodišnj­e destinacij­e gdje se ova manifestac­ija održavala bile su rasprodane.

- Za ovogodišnj­a događanja, gdje smo predstavlj­ali rapsodiju okusa i naših najboljih vina, a u cijelu priču uključili i našu Plemićku rutu, bile su rasprodane sve ulaznice, što govori o interesu za tu manifestac­iju, koja je ove godine doživjela drugo izdanje – naglasila je Martina Jakelić, direktoric­a Turističke zajednice Virovitičk­o-podravske županije. ■

 ?? ??
 ?? ?? Dvorac Janković u Suhopolju
Dvorac Janković u Suhopolju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia