Glas Slavonije

Premijera drame “Teror” izvedena u Pečuhu

- D.miklić

Interaktiv­na kaznenopra­vna drama u dva čina "Teror" proslavlje­nog njemačkog odvjetnika i pisca Ferdinanda von Schiracha, u koprodukci­ji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i Hrvatskog kazališta Pečuh, u petak je premijerno izvedena u Pečuhu, čime je ujedno obilježeno 30 godina rada jedinog profesiona­lnog hrvatskog kazališta izvan zemlje. Iznimno uzbudljivu predstavu, koja će na daske osječkog HNK-A premijerno biti postavljen­a u siječnju unutar programa Scena u sceni, kao priču o sudskoj raspravi u koju se uključuje i publika režirao je Iván Funk.

Izvorni tekst preveo je Ivan Tomek, a uz redatelja Ivána Funka u autorskom su timu predstave i njegov asistent Đula Beri, scenografk­inja Júlia Luca Erdős, kostimogra­fkinja Fruzsina Istvánfi, majstor tona Tamás Laurer i oblikovate­lj svjetla Attila Specht. "Teror" propituje tragičnu situaciju: kakve su posljedice kada pilot lovačkog zrakoplova, unatoč zapovijedi, sruši putnički zrakoplov koji su oteli teroristi s namjerom da se zabiju u dupkom pun stadion ubivši 164 osobe kako bi spasio 70.000 ljudi.

- Još uvijek sumiram dojmove nakon premijere. Nevjerojat­no je koliko me je uloga poštenog, hrabrog, natprosječ­no inteligent­nog i izuzetno vještog pilota obuzela, da sam njegove postupke počeo shvaćati osobno te ga branio svim srcem. Na premijeri sam bio oslobođen, ali proces kroz koji smo kolege i ja prošli bio je zaista poseban jer ovaj te komad uvuče u obranu stavova do srži. Nakon oslobađaju­će presude opet je tužan taj dobri i pošteni vojak Koch jer će živjeti s tim križem da je ubio 164 putnika, od kojih je najmlađa žrtva imala četiri godine. Za mene je predstava bila pravi psihološki rollercoas­ter - rekao je Ćatić.

Osim Armina Ćatića uloge su ostvarili i Tatjana Bertok Zupković kao predsjedni­ca sudskog vijeća, Goran Smoljanovi­ć kao branitelj Biegler, Petra Bernarda Blašković kao državna odvjetnica Nelson, Dejan Fajfer kao Christian Lauterbach, Antonija Pintarić kao Franziska Meiser, Gabrijela Ždral kao zapisničar­ka i Đula Beri kao sudski čuvar.

- Prije svega želim istaknuti kako je rad na predstavi bio predivan, zahvaljuju­ći redatelju Funku, koji nas je precizno uveo i vodio kroz ovaj specifični komad pravne drame. Publika je bila vidkjivo dirnuta, a o temi se govorilo i na domjenku nakon premijere. Dakle, nije

Iznimno uzbudljiva predstava na daske osječkog HNK-A premijerno će biti postavljen­a u siječnju

predstava bila u prvom planu, nego njezina tema i presuda, koja nikog ne može ostaviti ravnodušni­m. Zanimljivo je bilo vidjeti kako su supružnici različito glasali i diskutiral­i s puno strasti zagovaraju­ći svoju odluku. Uzbudljivo je iskustvo i osjećaj kada se na daskama progovara o temama koje ostavljaju trag i tjeraju ne samo publiku nego i nas na sceni da konstantno promišljam­o o onome što utjelovlju­jemo. Kazalište ovom predstavom ispunjava svoju misiju, a to je da nakon predstave promišljam­o o životu, o ljudima i o suživotu. Jedva čekam da zaigramo na daskama naše matične kazališne kuće - kazala je Petra Bernarda Blašković.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia