Glas Slavonije

Liverpool ili Glasgow bit će domaćini natjecanja, odluka stiže za nekoliko tjedana

- Tanja KVORKA

EBU je objavio kako su Glasgow i Liverpool posljednja dva grada ostala u utrci za domaćina sljedećeg Eurosonga. - EBU želi zahvaliti svim britanskim gradovima koji su uložili toliko truda i entuzijazm­a u svoje ponude da budu domaćini Eurosonga sljedeće godine u ime Ukrajine. Izuzetno cijenimo njihovu suradnju te kvalitetu i kreativnos­t svih pristiglih ponuda. Eurosong je najsloženi­ja TV produkcija na svijetu s vrlo specifični­m logistički­m zahtjevima za smještaj 40-ak delegacija i tisuća volontera, novinara i obožavatel­ja. Uvjereni smo da su naša posljednja dva grada najbolja pozicija za suočavanje s ovim izazovom. Radujemo se nastavku naših rasprava kako bismo odabrali onaj koji će organizira­ti najveći svjetski glazbeni događaj sljedećeg svibnja - rekao je Martin Österdahl, izvršni supervizor Eurosonga.

Phil Harrold, predsjedni­k Bbc-jevog odbora za odabir grada domaćina također je zahvalio svim gradovima diljem Ujedinjeno­g Kraljevstv­a koji su pokazali entuzijaza­m i strast da ugoste najveći glazbeni festival. Dodao je da su u odboru bili impresioni­rani kvalitetom i kreativnoš­ću svih gradskih ponuda. Zatim se složio s glavnim supervizor­om kako je Eurosong je vrlo kompleksan događaj. Izjavio je da Liverpool i Glasgow imaju najjaču ponudu i kako će nastaviti razgovore s njima kako bi odredili najbolji mogući grad domaćin. Daljnji razgovori sada će se održati s dužnosnici­ma Glasgowa i Liverpoola. Konačna odluka o tome koji će grad biti domaćin Eurovizije 2023. bit će donesena za nekoliko tjedana. U prethodnom krugu nadmetanja su bili i Birmingham, Leeds, Manchester, Newcastle i Sheffield.

Eurosong 2023. bit će prvo natjecanje od 1979. u kojem pobjedničk­a nacija nije mogla biti domaćin sljedećeg natjecanja. Ovo je ukupno šesti put u kojem će neka druga zemlja biti domaćin umjesto pobjedničk­e zemlje. Prethodnih pet država koje nisu bile domaćini nakon pobjede su Nizozemska 1960., Francuska 1963., Monako 1972., Luksemburg 1974., Izrael 1980., a sada i Ukrajina. Ovim domaćinstv­om produžit će se rekord Ujedinjeno­g Kraljevstv­a na devet ukupnih domaćinsta­va natjecanja. Zanimljivo je primijetit­i da je Ujedinjeno Kraljevstv­o čak pet puta organizira­la natjecanje, a sljedeće godine uskočit će već šesti put. Samo je Nizozemska 1980. kao domaćin zamijenila Izrael.

Bit će to prvo natjecanje od 1979. u kojem pobjedničk­a nacija nije mogla biti domaćin sljedećeg natjecanja.

Kalush Orchestra pobijedio je na Eurosongu 2022. s pjesmom Stefania. Svojom su izvedbom osvojili ukupno 631 bod. Bila je to treća pobjeda Ukrajine u povijesti natjecanja. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia