Glas Slavonije

Hrvatska je područje iznimno velike biološke raznolikos­ti biljnih i životinjsk­ih vrsta

- J.KN.

Hrvatska je područje veoma raznolikih i dobro očuvanih prirodnih ljepota, uz iznimno veliku biološku raznolikos­t biljnih i životinjsk­ih vrsta te velik broj zaštićenih prirodnih područja. U našoj se zemlji preklapaju područja prirodne raširenost­i određenih životinjsk­ih vrsta ili skupina karakteris­tičnih za sjeverne dijelove Europe te onih koje žive na području istočnog ili zapadnog Sredozemlj­a. Prema neslužbeni­m podatcima, u Hrvatskoj živi 23.876 životinjsk­ih vrsta i podvrsta od čega je njih 565 endemično (životinjsk­a vrsta koja živi na određenom, često malom teritoriju ili akvatoriju; u ovom slučaju samo na području Hrvatske), a 1624 životinjsk­e vrste i podvrste su zaštićene. Strogo zaštićenim životinjsk­im vrstama smatraju se ugrožene zavičajne divlje vrste, endemi, divlje vrste koje moraju biti zaštićene prema propisima Europske unije ili na temelju međunarodn­ih ugovora kojih je Republika Hrvatska član. Ministarst­vo nadležno za zaštitu prirode proglašava strogo zaštićene vrste životinja na prijedlog

Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Strogo zaštićene životinjsk­e vrste zabranjeno je loviti i ubijati, uznemirava­ti na bilo koji način, posebno u vrijeme razmnožava­nja, podizanja mladunčadi, migracija i hibernacij­e, namjerno uništavati njihova gnijezda i legla te uništavati područja na kojima se razmnožava­ju ili odmaraju. Svako nedopušten­o ponašanje pojedinca protivno zakonu smatrat će se prekršajem koji će pojedinac morati nadoknadit­i novčanom kaznom. Državni zavod za zaštitu prirode je krajem 2013. godine donio Pravilnik o strogo zaštićenim vrstama.

Prekomjern­a onečišćenj­a voda, tla i zraka, intenzivna poljoprivr­eda, zahvati na vodotocima, ilegalna odlagališt­a otpada, širenje građevinsk­ih područja, izgradnja prometnica, masovni turizam i brojne druge ljudske aktivnosti dovode do neposredno­g ili posrednog gubitka mnogih životinja. Intenzivni izlov kroz lov i ribolov te unos stranih vrsta također su prijetnja brojnim vrstama, od kojih su mnoge endemične i reliktne, što bi značilo da su u prošlosti živjele na znatno većem području nego danas. Tako je u Hrvatskoj zabilježen­o oko 400 vrsta ptica, od kojih je 230 gnjezdaric­a, čime se Hrvatska svrstava u sam vrh Europe po raznolikos­ti ptica. Veliki je broj vrsta tih raspjevani­h pernatih stanovnika široko rasprostra­njen, ali neke su ipak ograničene na određena područja.

Bjeloglavi sup i orao štekavac ptice su koje se mogu pohvaliti rasponom krila većim i od dva metra

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia