Glas Slavonije

Sestre iz stanova u Osijeku krale od nakita i novca, pa do mandarina i kobasica

- Sandra LACIĆ ■

Sestre u dobi od 26 i 23 godine nepravomoć­no su osuđene zbog 14 provala te jedan pokušaj provale, iz stanova u Osijeku, pri čemu su oštetile vlasnike za iznos od oko 81.220 kuna. Starija sestra osuđena je na godinu i osam mjeseci zatvora, no u zatvor će na osam mjeseci dok se vrijeme od godinu dana neće izvršiti ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo. U kaznu zatvora računa joj se vrijeme dok je bila u pritvoru od 8. veljače 2017. do 13. srpnja 2017., od 17. prosinca 2021. do 9. veljače 2022. te vrijeme provedeno u ekstradici­jskom pritvoru u Italiji u trajanju od jedan dan, i u Francuskoj u trajanju od 26 dana.

Mlađa sestra neće u zatvor zato što joj je su sud odredio kaznu tako da joj se naknadno može izreći maloljetni­čki zatvor, jer je u vrijeme provala imala 16 i 17 godina, i to ako u dvije godine počini novo kazneno djelo. Njoj se u vrijeme trajanja kazne maloljetni­čkog zatvora, ako bude opozvan, uračunava vrijeme za koje je bila pritvorena od 8. veljače 2017. do 2. lipnja 2017. godine. Obje sestre na sudu su priznale krivnju, a imaju prebivališ­te u inozemstvu. Proglašene su krivima jer su od 14. siječnja 2016., pa do 3. veljače 2017., u Osijeku lomile uložak cilindričn­e brave i tako ulazile u stanove. Tako su, između 14. i 27. siječnja 2016., u Strossmaye­rovoj ulici, na petom katu zgrade ušle u stan žene gdje su pronašle metalnu kutijicu s 20 kovanica u apoenima od po 5 kuna i ukrale ih. Na Gornjodrav­skoj obali, 19. kolovoza 2016., došle su na prvi kat zgrade i ušle u stan iz kojega nisu ništa ukrale. Potom su 10. listopada 2016., u Ilirskoj ulici, došle na peti kat zgrade do stana, iz kojega su ukrale ženski ručni sat "Cavali" s pozlaćenom narukvicom, par srebrnih visećih naušnica s većim kružnim cirkonom, viseće srebrne naušnice sa zadebljani­m krajem, par naušnica na navoj u obliku kružnog cirkona s kojeg visi bijeli biser, tanku ogrlicu od bijelog zlata s privjeskom križića, prozirnu narukvicu s kristalima, par srebrnih naušnica s cirkonima i kamenom u obliku suze, par naušnica s visećim pozlaćenim privjeskom u obliku djeteline, dva parfema "Bvlgari" i "Jean Paul Gaultier", kožnu torbu bež boje s ukrasnim kamenčićim­a, deblju pletenu zlatnu ogrlicu s privjeskom križa i jednu deblju zlatnu narukvicu od bijelog zlata. Pokradeno je vrijedno 17.200 kuna. Provalnice su i 17. studenoga 2016., na Vijencu Gorana Zobundžije, došle na četvrti kat zgrade i provalile u stan žene gdje su u ladici pisaćeg stola pronašle 10.000 kuna. U Naselju Vladimira Nazora, 13. prosinca 2016., došle su na sedmi kat i iz stana ukrale komplet bisernih naušnica, zlatnu narukvicu i prsten, četiri prstena od bijelog zlata, lančić od bijelog zlata s križićem, dvije zlatne narukvice, dvije srebrne naušnice i zlatni sat "Maurice Lacroix", stvari ukupno vrijedne najmanje 30.000 kuna.

Sljedeća provala zbila se 13. prosinca 2016., u Kolodvorsk­oj ulici, u Retfali, gdje su iz stana u prizemlju ukrale vrećicu mandarina, suhu kobasicu i mobitel, oštetivši vlasnicu za približno 300 kuna. Zatim su 31. prosinca 2016., na Šetalištu kardinala Franje Šepera, iz stana na četvrtom katu ukrale 500 kuna. U Naselju Vladimira Nazora, 16. siječnja 2017. provalile su u stan na trećem katu i ukrale broš žute boje u obliku klauna s kišobranom i broš u obliku elipse žute boje sa žutim kamenom, oštetivši vlasnicu za oko 20 kuna. Potom su istoga dana otišle u Naselje Stanka Vraza, provalile u stan na petom katu i ukrale medaljon od žutog zlata s likom Majke Božje, dva manja prstena od žutog zlata, od kojih je jedan s plavim, a jedan s crvenim kamenom, deset pari zlatnih naušnica, više komada zlatnih privjesaka, od kojih je jedan u obliku nogometne lopte, drugi u obliku pločice i jedan u obliku srca te jednu krutu zlatnu narukvicu i više sportskih trofeja, oštetivši time vlasnicu za oko 10.000 kuna.

U Ilirskoj ulici, 3. veljače 2017., otišle su na četvrti kat, provalile u stan i ukrale 2000 kuna, ženski sat marke "Fossil", ženski sat marke "Longines", i zlatni nakit, čime su počinile ukupnu štetu oko 12.000 kuna.

Obje sestre imaju prebivališ­te u inozemstvu i do sada su kazneno evidentira­ne

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia