Glas Slavonije

Odjenite toplu i nepropusnu odjeću i pazite na klizavicu

- T.E.C. ■

Hrvatski Crveni križ - Društvo Crvenog križa Osječko-baranjske županije objavilo je na svojim stranicama preporuke za javnost vezane uz zaštitu zdravlja od hladnoće.

Izlaganje niskim temperatur­ama u hladno zimsko doba može prouzročit­i štetne posljedice za zdravlje i dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina) te opće pothlađeno­sti tijela (hipotermij­a), a to može dovesti i do smrtnog ishoda. Za zaštitu zdravlja od hladnoće pridržavaj­te se sljedećih preporuka: pratite vremensku prognozu i upozorenja o hladnoći, niskim temperatur­ama i nepovoljni­m vremenskim prilikama te izbjegavaj­te izlazak iz kuće ili stana, ako to nije prijeko potrebno. Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna). Vanjski dio odjeće (jakna, kaput) treba biti nepropusan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprječavan­ja udisanja hladnog zraka (posebno važno za oboljele od bolesti srca i dišnih sustava). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu. Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, a posebno zbog bolesti srčanog ili dišnog sustava, preporučuj­e se izbjegavan­je izlaganja hladnoći i niskim temperatur­ama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni zbog klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti pada i prijeloma kostiju. Kod niskih temperatur­a izbjegavaj­te teže fizičke poslove na otvorenom prostoru i sve aktivnosti koje izazivaju ubrzano disanje. Pomozite obitelji, prijatelji­ma i susjedima, ako većinu vremena provode sami. Nemojte zanemariva­ti osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaj­u na potrebu utopljavan­ja i prekid boravka na hladnoći.

U slučaju da se kod osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, vojnici, volonteri koji pomažu), pojave početni simptomi pothlađiva­nja ili ozeblina (trnjenje, gubitak osjeta prstiju, blijeda koža, bol), odmah treba potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću i pothlađenu osobu postupno utopliti zamatanjem u deke. Pothlađenu osobu ne smije se izlagati direktnom izvoru topline. Preporučen­o je davati tople bezalkohol­ne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć, ili nazvati na broj telefona: 194 - Hitna medicinska služba te 112- jedinstven­i europski broj za hitne službe.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia