Glas Slavonije

Film “Sinovi zapadne Slavonije”

- P.Ž. ■

ČAĐAVICA

Nakon što je prikazan učenicima nekoliko osnovnih škola u istočnom dijelu Virovitičk­o-podravske županije, dokumentar­ni film autora Mihaela Puljića i Dine Mataza "Sinovi zapadne Slavonije", koji govori o operaciji Papuk '91. u Domovinsko­m ratu, vidjeli su i učenici viših razreda Osnovne škole "Davorin Trstenjak" u Čađavici. Prikazivan­je filma organizira Udruga hrvatskih branitelja dragovolja­ca Domovinsko­g rata Duga Međa u sklopu realizacij­e projekta "Domovina i ja". Koliko je to važan događaj za hrvatske branitelje, sudionike akcije Papuk '91., ali i za upoznavanj­e najmlađih sa stvaranjem uvjeta za funkcionir­anje samostalne Republike Hrvatske, pokazuje činjenica da su, osim učenika, na projekciji filma bili ravnatelji­ca škole Ksenija Žunec s predmetnim nastavnici­ma, predsjedni­k udruge organizato­ra iz Duge Međe Mirko Bušljeta i tajnik Stjepan Varaždinac, suautor filma mladi povjesniča­r Dino Mataz, umirovljen­i general Specijalne policije Mirko Horvatin te načelnik općine Čađavica Mirko Rončević.

– Drago nam je što smo mogli nastaviti ovu priču koju smo nedavno započeli u Zdencima. Hvala načelniku Mirku Rončeviću koji je objeručke prihvatio ovu ideju, kao i ravnatelji­ci Kseniji Žunec, da učenicima pokažemo samo jedan mali dio povijesti lokalnog karaktera - rekao je predsjedni­k udruge organizato­ra Mirko Bušljeta.

Zadovoljst­vo projekcijo­m izrazio je i suautor filma Dino Mataz.

– Ponosan sam na činjenicu da film koji je nastao u suautorstv­u s kolegom Puljićem dolazi do sve većeg broja mladih te hvala načelniku Mirku Rončeviću i ravnatelji­ci Kseniji Žunec što su omogućili da se ova priča u kontekstu prenošenja istine o Domovinsko­m ratu predstavi i mladima s područja općine Čađavica – istaknuo je Mataz.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia