Glas Slavonije

Zajednička molitva za jedinstvo kršćana

- P.Ž. ■

Od 18. do 25. siječnja traje Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana o temi "Učite se dobrim djelima, pravdi težite". U svim župama Požeške biskupije župnici su tijekom Molitvene osmine organizira­li molitvene i katehetske programe pridružuju­ći se Isusovoj molitvi "Da svi budu jedno".

Središnje biskupijsk­o ekumensko slavlje u subotu, 21. siječnja, u crkvi sv. Josipa u Slatini predvodili su požeški dijecezans­ki biskup msgr. Antun Škvorčević, pakračko-slavonski episkop Srpske pravoslavn­e Crkve Jovan Ćulibrk i biskup Reformiran­e kršćanske kalvinske Crkve u Hrvatskoj Péter Szenn, koji je došao iz Hrastina, a svoju zajednicu ima u mjestu Bjeliševac nedaleko od Požege. Sudjeloval­i su kanonici požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra na čelu s prepoštom Ivicom Žuljevićem, svećenici, vjeroučite­lji i vjernici Slatinskog dekanata na čelu s domaćinom i dekanom Draganom Hrgićem, svećenici daruvarski­h župa u kojima se održavaju susreti ekumenske molitve, pripravnic­i za svete sakramente i pratitelji episkopa Ćulibrka, a prisutni su bili predstavni­ci institucij­a i brojni vjernici.

– Okupili smo se na ekumensku molitvu. Mi smo kršćani u našim crkvama i na neki način očitujemo izvanjsku podijeljen­ost. Tako su povijesni tokovi učinili, ali u svojim srcima želimo večeras posvjedoči­ti Bogu i jedni drugima kako pripadamo jednome i jedinomu Isusu Kristu – rekao je biskup Škvorčević pojašnjava­jući značenje zajedničke ekumenske molitve. Govoreći o temi Svjetske molitvene osmine "Učite se dobrim djelima, pravdi težite", uzetoj iz knjige Izaije proroka, biskup Škvorčević naglasio je i današnju aktualnost njegovih zahtjeva da narod zajedno uči činiti dobro, da ljudi zajedno traže pravdu, da zajedno pomažu potlačenim­a. Biskup Škvorčević u svojoj homiliji govorio je o prevladava­nju podjela koje postoje u nama zbog "ranjenosti zlom i grijehom" te o Isusovu nauku kako biti čovjek čovjeku, kako biti brat bratu, i biti blizu jedni drugima:

– Isus nas uči da trebamo u svakom čovjeku koji je u nekom nevoljnom stanju i u svakome koji je kršten i po krštenju ušao u zajedništv­o Isusovo prepoznati njegovo lice. Crkva je zajedništv­o krštenih.

 ?? ?? episkop jovan ćulibrk, biskup antun škvorčević i kalvinski biskup Péter Szenn
episkop jovan ćulibrk, biskup antun škvorčević i kalvinski biskup Péter Szenn

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia