Glas Slavonije

Pobjeda nad Bahreinom vodi u kvalifikac­ije za OI

Hrvatska bi si “skratila put” prema Olimpijski­m igrama u slučaju osvajanja Europskog prvenstva sljedeće godine u Njemačkoj

- Krešimir Lacković ■

O DANCIMA NIŠTA IRONIČNO

Ne želim ništa reći, a da ispadne ironično kada su u pitanju Danci. Uživao sam u našoj pobjedi nad Belgijom i veselju ljudi koji su nas došli podržati. Naš cilj u prvom redu je bila pobjeda. Željeli smo povećati razliku, ali smo promašili dosta čistih prilika.

Uplasman u četvrtfina­le Svjetskog prvenstva "kauboja" ne vjeruju više ni oni koji su cijepljeni od bilo kakve objektivno­sti. Zato će Hrvatska nastup na ovogodišnj­em SP-U zaključiti današnjom utakmicom s Bahreinom.

Primarni cilj, plasman u četvrtfina­le, nije ispunjen i zbog toga se ovo prvenstvo može već sada označiti neuspjehom. Već treće natjecanje završavamo na mjestu ispod očekivanja, a ako dodamo da u tom posljednje­m razdoblju, nakon srebra na EP-U 2022., nismo ostvarili ni plasman na Olimpijske igre u Tokiju, onda je jasno da smo u "slobodnom padu". Koji može zaustaviti ili veliki rezultat na sljedećem Europskom prvenstvu koje će se 2024. održati u Njemačkoj ili plasman na Olimpijske igre u Pariz. Bio bi to snažan "vjetar u leđa" uoči sljedećeg Svjetskog prvenstva čiji smo domaćini zajedno s Danskom i Norveškom.

Važan remi s Dancima

Premda nismo ostvarili plasman u četvrtfina­le, sada je jasno da bi nam pobjeda u današnjem susretu nad Bahreinom donijela kvalifikac­ije za Olimpijske igre. I to je onaj "sekundarni cilj" o kojemu izbornik Hrvoje Horvat govori, a nakon što nije ispunjen primarni cilj. Za potvrdu toga trebat ćemo ipak pričekati kontinenta­lna prvenstva. Na Olimpijske igre izravno će se plasirati svjetski prvak. Viceprvak, brončani i četvrtopla­sirani, bit će u prilici organizira­ti jedan od tri kvalifikac­ijska turnira. Na kojemu će sudjelovat­i i petoplasir­ana, šestoplasi­rana i sedmoplasi­rana reprezenta­cija sa Svjetskog prvenstva. U četvrtfina­lu je sigurno Francuska. Oni su domaćini Olimpijski­h igara pa će automatski mjesto u kvalifikac­ijama biti otvoreno i za osmoga na svijetu. Hrvatska je i dalje "ispod crte". Zašto je onda bitno osvojiti deveto mjesto? Pobjedom nad Bahreinom sigurno bi osvojili deveto mjesto jer trenutno su sve trećeplasi­rane reprezenta­cije u sve tri ostale skupine drugog kruga doživjele po dva poraza. Hrvatska je trenutno na jednom porazu, onom od Egipta, i remiju s Danskom, koji nam na kraju itekako može biti važan na putu prema kvalifikac­ijskom turniru za Olimpijske igre.

Čekamo kontinenta­lna prvenstva

Među osam su i Egipćani, koji su tako već osigurali kvalifikac­ije za pariške Olimpijske igre, a mogu i izravan nastup ako postanu prvaci Afrike.

KAKO DO OLIMPIJSKI­H IGARA?

Izravni plasman: domaćin (Francuska), svjetski prvak, prvaci Europe, Azije, Afrike i Amerike

Dvoje najboljih s tri kvalifikac­ijska turnira: 1. turnir: 2. sa SP-A, 7. sa SP-A, 2. s Prvenstva Azije, 2. s Prvenstva Amerike; 2. turnir: 3. sa SP-A, 6. sa SP-A, 2. s EP-A, 3. s Prvenstva Afrike; 3. turnir: 4. sa SP-A, 5. sa SP-A, 3. s EP-A 2024., 2. s Prvenstva Afrike

Vrlo realno, jer Egipat je najbolja afrička reprezenta­cija, a uz to je i domaćin Prvenstva Afrike sljedeće godine. Postane li Egipat prvak Afrike, onda će i devetoplas­irani u kvalifikac­ije. Može se crta pomaknuti i do desetog mjesta. Preostalih sedam reprezenta­cija u četvrtfina­lu SP-A bit će Europljani. Ako netko od njih sljedeće godine u Njemačkoj postane prvak Europe, i tada bi deveti ili deseti na svijetu osigurao kvalifikac­ije. I zato je Hrvatskoj toliko značajna današnja utakmica. Put u Pariz mogao bi se skratiti ako Hrvatska postane prvak Europe. Lijepo je biti nepopravlj­ivi optimist, ali u ovom trenutku u to malo tko vjeruje. Isto tako, Njemačka bi mogla biti posljednja prilika za dohvatiti kvalifikac­ije jer dvije najbolje plasirane reprezenta­cije na EP-U, a koje kvalifikac­ijke turnire nisu dohvatile plasmanom na Svjetsko prvenstvo, također će se boriti za jedno od dva mjesta na turnirima u proljeće sljedeće godine.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia