Glas Slavonije

PAO JE SNIJEG I MNOGI VOZAČI NISU SPREMNI

U zimskim uvjetima smanjite brzinu, ostavite dovoljno prostora između sebe i vozila ispred, i nikamo ne idite bez zimske opreme

- Mato PAVLIČEVIĆ ■

Prije prvog snijega policija i Hrvatski autoklub vozačima neprestano šalju upozorenja da ne kreću na cestu bez propisane zimske opreme, i da pripreme vozilo za temperatur­ne minuse. I onda, kada snijeg padne, redovito nastaje - kaos. To je bilo primjetno u većem dijelu Hrvatske proteklih dana, a jedino su Istra i Slavonija bile pošteđene velikih gužvi i klizanja na snijegu.

Pripremite se

Iza nas je pravi snježni vikend, koji je pogodio i jug Hrvatske, prouzročiv­ši velike gužve na cesti. Ono što nije dobro jest da je, prema izvješćima policije, na cestama zatečen popriličan broj vozila koja nisu imala zimsku opremu. Upravo su ona, uz napadali snijeg, bila glavna kočnica normalnom odvijanju prometa, a bila su i sigurnosna prijetnja.

I tako, snijega je za vikend bilo u izobilju. Bez obzira na to je li riječ o "Zvijeri sa sjevera", "Monstrumu iz Sibira" ili normalnim snježnim padalinama, uvijek treba nekoliko stvari imati na umu. Cestovna putovanja teža su i opasnija kada na cestama ima leda, magle ili snijega. Policija, HAK i specijaliz­irani automobils­ki mediji potiču vozače da putovanja planiraju i budu ih spremni odgoditi ako je potrebno. Za one koji moraju putovati donosimo neke jednostavn­e sigurnosne savjete kako bi se mogućnost

4

milimetra najmanja je dubina profila gume

130

eura kazna je ako vozite bez zimske opreme kašnjenja i teškoća smanjila - i kako bi se izbjeglo dodatno opterećiva­nje hitnih službi i pružatelja usluga pomoći na cesti, koji će tijekom zime vjerojatno biti u punom pogonu.

Nemojte voziti ako doista ne morate. Nevolje zbog zimskih uvjeta najlakše ćete izbjeći ako putovanje odgodite. Ako ipak morate putovati, provjerite je li vaš automobil ispravno opremljen za moguće snježne uvjete. To je zato što ćete, ako doživite kvar, najvjeroja­tnije morati duže čekati dok ne stigne pomoć. Stoga obvezno napravite zimski pregled svog automobila – ili bar osigurajte da je akumulator u najboljem mogućem stanju.

Ne jurcajte

Ne pomišljajt­e na put ako nemate zimske gume na kotačima. Pratite vremensku prognozu i stanje na cestama te svoje putovanje planirajte u skladu s tim. Provjerite jesu li vaše vjetrobran­sko staklo i svi ostali prozori potpuno čisti od snijega i leda prije nego što krenete. Dobro obrišite i svoja svjetla i registraci­jske pločice. Pripremite set osnovnih stvari koje ćete ponijeti sa sobom, uključujuć­i lopatu, potpuno napunjen mobilni telefon, rezervnu vanjsku bateriju, svjetiljku, strugač za led, hranu, vodu, kabele za paljenje, pribor za prvu pomoć, toplu odjeću i zalihu pijeska ili šljunka za pomoć ako zapnete kotačima u snijegu.

U zimskim uvjetima smanjite brzinu, ostavite dovoljno prostora između sebe i vozila ispred, dajte mjesta ralicama za snijeg i kamionima za posipanje pijeskom i budite spremni na iznenadna, brza pogoršanja uvjeta. Skinite debelu zimsku jaknu, u njoj ste za upravljače­m jedva pokretni. Zapamtite da je vožnja u ovakvim uvjetima težak posao. Vjerojatno ćete se umoriti puno brže nego u manje izazovnim uvjetima. Stoga osigurajte sebi stanke na putovanju.

Nevolje zbog zimskih uvjeta najlakše ćete izbjeći ako putovanje odgodite

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia