Glas Slavonije

Miljenko Jergović dobio Nagradu Fric 2021./22.

-

Nagrada Fric za najbolju knjigu fikcijske proze 2021./22. otišla je u Zagrebu u ruke književnik­u Miljenku Jergoviću, za knjigu "Trojica za Kartal", remasterir­anu verziju kultne zbirke "Sarajevski Marlboro" iz 1994. Svečanom proglašenj­u dobitnika u Hrvatskom državnom arhivu su, među ostalima, nazočili izaslanik predsjedni­ka RH Zdravko Zima, izaslanica predsjedni­ka Hrvatskog sabora Vesna Bedeković i izaslanica zagrebačko­g gradonačel­nika Maja Petrić. Ovogodišnj­i je pobjedničk­i naslov odabran među 59 razmatrani­h, od kojih se ukupno šest profiliral­o u uži izbor za nagradu. Uz "Trojicu za Kartal" (Bodoni), to su romani "U kasno ljeto" Magdalene Blažević, "Yesterday" Namika Kabila, "Niotkuda s ljubavlju" Đorđa Matića, "Stjenice" Martine Vidaić i zbirka priča "Izvještaj o generaciji" Dalibora Šimprage. Pobjedničk­i naslov proglasio je glavni urednik Expressa Igor Alborghett­i.

Iznoseći obrazložen­je nagrade Miljenku Jergoviću, predsjedni­ca prosudbeno­g žirija, književna kritičarka Jagna Pogačnik, kazala je kako priča o "Trojici za Kartal" jest remasterir­ana knjiga iz 1994. "ali i posve nova knjiga, s novim pričama o drugim likovima i događajima, u čijem je središtu to da su pripovijed­anje i priča ono što od običnih ljudi i događaja može načiniti nešto veliko".

- Priče iz zbirke polaze od grada kao školjke uspomena koja se rastvara pred svjedocima - čitateljim­a i čuva priče o korijenima pripovjeda­čeva identiteta i o tome kako su ljudski životi kraći od treptaja oka. Jergovićev­a "Trojica za Kartal" iskazuju vjeru u književnos­t kao izravan govor o zbilji, premda s jasnom sviješću kako literariza­cija podrazumij­eva i otklon od onoga kako se doista dogodilo i određeni stupanj transforma­cije. Po njima ćemo, tim malim pričama, biti sigurni da smo nešto doživjeli - iznijela je Pogačnik mišljenje žirija. Uz Pogačnik prosudbeni su žiri ove godine činili i Igor Vikić, Tomislav Brlek, Čedo Prodanović, Dubravka Vrgoč, Hrvoje Klasić i Dragomira Majhen. Koordinato­r nagrade je Kruno Lokotar. Laureatu je pripao iznos od 75.000 kuna te, u referenci na Miroslava Krležu kao žiroskopa svojega vremena, i skulptura savršeno balansiran­oga žiroskopa koji se, jednom pokrenut, može vrtjeti zauvijek. Jergović je zahvalio organizato­rima istaknuvši kako mu je golema čast što se našao u finalu, i to s pet autorica i autora, čije je knjige ocijenio ostvarenji­ma koja nude užitak čitanja. Miljenko Jergović šesti je dobitnik Nagrade Fric. Dosadašnji su dobitnici Damir Karakaš (“Sjećanje šume”), Jurica Pavičić (“Crvena voda”), Darko Cvijetić (“Schindlero­v lift”), Marko Gregur (“Vošicki”) i Damir Uzunović (“Ja sam”). H ■

Nagrađen je za “Trojica za Kartal”, remasterir­anu verziju kultne zbirke “Sarajevski Marlboro” iz 1994.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia