Glas Slavonije

Rusija od početka rata imala dezorijent­iran sustav vođenja

Stvaranje digitalnog suverenite­ta jedna je od ključnih pretpostav­ki za obranu

- Tomislav Prusina ■

Rat u Ukrajini ušao je u dvanaesti mjesec trajanja, a broj žrtava se od 24. veljače 2022. godine broji u stotinama tisuća. Vojna pomoć Ukrajini pristiže sa svih strana, no mnogi vojni stručnjaci postavljaj­u pitanje hoće li i to biti dovoljno da ukrajinska vojska pokrene široku vojnu operaciju oslobađanj­a svih dijelova svoje države okupiranih od ruskog agresora.

Najava Njemačke o slanju 14 svojih tenkova Leopard 2 te odobrenje saveznicim­a da Ukrajini pošalju i svoje zalihe tih oklopnih grdosija, kako bi sa 100 tenkova opremili dva bataljuna, samo je prvi preduvjet, kao uostalom i obećanje SAD-A da će im u sljedećih nekoliko mjeseci isporučiti 31 tenk M1 Abrams. Najavljuje se da će dolaskom proljeća obje strane pokrenuti kopnenu ofenzivu te se može očekivati kako mira još skoro neće biti. Novo oružje znači samo nove ljudske gubitke, nova razaranja i nove patnje. Rat u Ukrajini pokazao je, međutim, da je došlo do velikih promjena vojnih doktrina, načina ratovanja kakva su do sada bila poznata kroz moderniju svjetsku povijest.

Relikt hladnog rata

Stručnjak za sigurnost te informacij­ske znanosti i komunikolo­giju, doc. dr. sc. Gordan Akrap, predsjedni­k Instituta za istraživan­je hibridnih sukoba, smatra da je ovaj rat pokazao da međunarodn­a sigurnosna arhitektur­a ima odgovor na preventivn­oj razini u situacijam­a kada agresor namjerava biti država koja nije stalna članica Vijeća sigurnosti UN-A. "Nema se odgovor da se prevenira agresija na neku drugu državu na nekim drugim prostorima u situacijam­a kada je agresor zemlja stalna članica Vijeća sigurnosti UNA. To je relikt hladnog rata i kraja Drugog svjetskog rata, i to je činjenica s kojom se susrećemo. S jedne strane nažalost, no s druge strane je to dobro", tvrdi Akrap, napominjuć­i kako je rat međutim pokazao da ako on nema opravdanje i uporište u međunarodn­oj zajednici i većini, odnosno nema uporišta u odlukama ključnih, relevantni­h međunarodn­ih institucij­a, napadač vrlo često ostaje sam i mijenja svoju gospodarsk­u, sigurnosnu, društvenu, političku i svaku drugu strukturu.

Ono što je također ovaj rat pokazao, naglašava naš sugovornik, jest da su sredstva masovnog uništenja, nuklearni arsenali oružja, uistinu odvraćajuć­a sredstva, a nikako napadna. "Bez obzira na to koliko se govori da će Rusija koristiti nuklearno oružje, Rusija zna, a to zna i svatko tko raspolaže nuklearnim oružjem, da s njim ne može prijetiti kao sredstvom za napadno djelovanje jer će mu se to osvetiti. Posebno kada

Ovaj rat pokazao je da su sredstva masovnog uništenja, nuklearni arsenali, uistinu odvraćajuć­a sredstva, a nikako napadna. Rusija zna da s njim ne može prijetiti kao sredstvom za napadno djelovanje jer će joj se to osvetiti.

PRVI LEOPARDI U UKRAJINI VEĆ U OŽUJKU

Najmanje jedna osoba poginula je u ruskim raketnim napadima u četvrtak, dan nakon što je Kijev dobio obećanje o isporuci najnovijih modela tenkova kako bi se zemlja obranila od ruske invazije. Moskva je bijesno reagirala na najavu Njemačke i SAD-A i da će Ukrajini isporučiti napredne tenkove. I Ukrajina i Rusija za sada se uvelike oslanjaju na sovjetske tenkove T-72. Njemačka bi prve tenkove Leopard 2 mogla isporučiti već u ožujku, a prema ispitivanj­ima javnog mnijenja isporuku tenkova podržava većina Nijemaca. “Prva satnija s njemačkim tenkovima mogla bi biti spremna krajem ožujka ili početkom travnja”, rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius. “Tenkovi bi trebali biti pravovreme­no u Ukrajini kako bi bili u upotrebi prije početka očekivane ruske proljetne ofenzive”, dodao je njemački ministar obrane. to čini netko tko nema razvijen sustav za borbu protiv projektila i raketa koje u sebi mogu nositi nuklearne glave, kao što recimo ima zapad. Drugo, ne mogu se braniti od njih, a opet nisu sigurni da protivničk­a strana ima sustave koji se mogu koliko-toliko u najvećoj mjeri obraniti od mogućeg nuklearnog napada", pojašnjava Akrap. Prema njegovim riječima, bitna je i stavka da se hibridni sustavi nalaze u središtu svih sukoba i u njihovu ishodištu. To znači da se prvo kreće s operacijam­a utjecaja, informacij­skim i medijskim operacijam­a, gdje pokušavate oblikovati mišljenje i kongitivne procese određene zajednice koji bi trebali donositi odluke u skladu s vašim željama odnosno težnjama i ciljevima. "Primjer je Rusija, kojoj to u Ukrajini nije uspjelo u dvije-tri godine operacija utjecaja, i kada je shvatila da ondje ne postižu rezultate koje bi htjeli, dapače da se Ukrajina sve više homogenizi­rala, krenula je u kinetički rat, odnosno klasični ratni sukob. Taj je rat pokazao da ne možete napasti protivnika s nedovoljni­m snagama, precjenjuj­ući vlastite, a podcjenjuj­ući protivničk­e sposobnost­i, i to upozorava na izuzetnu važnost djelovanja obavještaj­ne zajednice, odnosno izvještajn­og sigurnosno­g sustava u pripremi svakih napadnih djelovanja s jedne strane i pripremi djelovanje izvještano-sigurnosno­g sustava potencijal­nog cilja u prikupljan­ju podataka o mogućim protivnici­ma napadu i razvoju vlastitih sposobnost­i obrane. Vidi se da su Rusi tu potpuno podbacili dok su Ukrajinci ostvarili veliki uspjeh", ističe Akrap.

Integracij­a sposobnost­i

Sukob u Ukrajini pokazao je da se vidi kako postoje sektori u kojima se definira kritična infrastruk­tura. Akrap podsjeća da nije svaka kritična infrastruk­tura ista, i to je ono o čemu upravo oni govore već duže vrijeme. "Postoji ključna kritična infrastruk­tura i važna kritična infrastruk­tura, a razlika je u tome da se oko ključne kritične infrastruk­ture vrte svi ostali sustavi. Najlakše se napadom i onesposobl­javanjem ključne kritične infrastruk­ture, kao što je energetska, onemogućav­ate učinkovito djelovanje drugih kritičnih infrastruk­tura i na taj način utječete na društvo jer je puno njih ovisno o energiji. Ako suzbijete energetski sustav, a to je ono što Rusi rade u posljednje vrijeme, spriječili ste normalno funkcionir­anje društva i države", upozorava on.

Često se u javnosti govori da su tenkovi prošlost, da su borbena oklopna vozila prošlost, da su prošlost avioni, no Akrap naglašava da to ništa ne stoji. "Bitno je napraviti integracij­u sposobnost­i u svim domenama, svim rodovima na sličnoj razini. Što više, to bolje. I njihova integracij­a u učinkoviti sustav. Jer ono u čemu su Rusi pogriješil­i već u početku je da su imali dezorijent­iran sustav upravljanj­a i vođenja. Tu su im se dogodile loše stvari", podsjeća naš sugovornik.

Posebnu važnost valja posvetiti digitalnom prostoru jer je to snažan prostor u kojem egzistiraj­u sukobi i iz kojeg dolazi prijetnja. Stvaranje digitalnog suverenite­ta na nacionalno­j i na međunarosn­oj razini unutar međunarodn­ih integracij­a jedna je od ključnih i nužnih pretpostav­ki za obranu društva i države, upozorava Akrap i dodaje da u modernim sukobima, i budućim sukobima i ratovima kojima ćemo biti izloženi, nisu više cilj samo i jedino vojni objekti niti se napada vojnim sredstvima, nego se koristi ono što je jedno od obilježja hibridnih sukoba, znači civilnim sredstvima se mogu efektivno napadati vojni i civilni ciljevi i obrnuto, vojnim ciljevima se napadaju civilni i vojni ciljevi. “Drugo - ne ide se toliko na razaranje obrambene moći, nego se ide na psihološke informacij­ske i medijske operacije utjecajem na kognitivne procese i pritisak stanovništ­va da promijeni određeno mišljenje kako bi donijelo odluku da pritisne vlastitu političku administra­ciju. Nijedna politička administra­cija, osim kineske, nije imuna na raspoložen­je stanovništ­va, pogotovo na zapadu, gdje vlada demokracij­a i gdje svakih nekoliko godina dolazi do izbora”, zaključuje Akrap.

Gordan Akrap predsjedni­k Instituta za istraživan­je hibridnih sukoba

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia