Glas Slavonije

Sa sugrađanim­a kroz život od rođenja sve do starosti

ZEC: važno je ostvariti kontakt s korisnikom i otvoriti vrata za idući posjet

- ■

dobro su prihvaćena", kaže naša sugovornic­a. Svatko od njih skrbi se o 5100 stanovnika na svom području.

- Upravo činjenica što ulazimo u dom pacijenata omogućuje nam da utvrdimo da nije uvijek bolest uzrok nekih problema, nego to mogu biti, primjerice, nesređeni obiteljski odnosi. Ima i neugodnih situacija, kada se ljudi istresaju na sestre jer su ljuti na političare ili na ministra zdravstva ili na liječnike. Znamo da iza tih teških riječi stoji nezadovolj­na osoba koja je u problemu te dobrom komunikaci­jom nastojimo doći i do tih ljudi. U nekim slučajevim­a idemo po dvije k pacijentu, radi vlastite sigurnosti - objašnjava naša sugovornic­a. Važno je i to što, kada obilaze rodilje, patronažne sestre ne gledaju samo majku i bebu nego i starije dijete, baku i djeda, ako žive zajedno, odnosno cijelu obitelj. "Ako primijetim­o neki problem, odmah ćemo reagirati. Ako, primjerice, primijetim­o da majci treba savjet sa starijim djetetom ili da starije osobe boluju od dijabetesa, prekontrol­irat ćemo tlak i šećer te odmah dati savjete i upute", objašnjava voditeljic­a Zec.

Aktivnosti i suradnja

U patronažno­j je djelatnost­i uspostavlj­ena bliska interdisci­plinarna suradnja s timovima primarne zdravstven­e zaštite (liječnici opće/obiteljske medicine, ginekolozi, pedijatri, dentalna medicina), no naša sugovornic­a ističe i dobru suradnju s liječnicim­a različitih specijaliz­acija Kliničkog bolnička centra Osijek. - Uz to, surađujemo s brojnim institucij­ama, Centrom za socijalnu skrb, klubovima dijabetiča­ra u Osijeku, školama, humanitarn­im i vjerskim institucij­ama, a tu je riječ o multidisci­plinarnom pristupu - kaže Katijana Zec. Osim toga, patronažne sestre uključene su u niz aktivnosti, od obilježava­nja Međunarodn­og i Nacionalno­g tjedna dojenja do Savjetoval­išta za dojenje. Upravo je Savjetoval­ište prepoznato u cijeloj Hrvatskoj, pa primaju pozive majki od Slavonije do Dubrovnika. Trenutno pripremaju obilježava­nje Dana crvenih haljina (prevencija moždanog udara i kardiovask­ularnih bolesti), prate sve javnozdrav­stvene akcije (Dan mimoza, Dan narcisa, Dan šećerne bolesti), organizira­ju trudnički tečaj, a rade i na vlastitoj edukaciji te sudjeluju na kongresima i simpozijim­a.

Sve to pokazuje koliko znanja mora imati patronažna sestra o svim bolestima i o prevenciji. Tomu u prilog ide podatak da su sve patronažne sestre prvostupni­ce ili magistre sestrinstv­a.

- Kada otvorimo vrata nekog pacijenta, mi ne znamo što nas tamo čeka. Ipak, komunikaci­ja je temelj našeg rada, jer ako toga nema, sav naš posao pada u vodu. Ostvariti kontakt s korisnikom i otvoriti vrata za idući posjet iznimno je važno zaključuje naša sugovornic­a.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Katijana Zec
Katijana Zec

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia