Glas Slavonije

’’Otkuda ste, g. Matek?’’: orahovački su Mateki saznali tko su im preci

- Vladimir GRGURIĆ ■

Uorganizac­iji orahovačke Gradske knjižnice u punoj višenamjen­skoj dvorani održana je zanimljiva književno-edukativna večer. Naime, gost je bio novinar, publicist i hrvatski diplomat Vladimir Matek, koji je Orahovčani­ma predstavio svoju knjigu, točnije rezultate osmogodišn­jeg istraživan­ja pod nazivom ''Otkuda ste, g. Matek?'', koja govori o povijesti prezimena Matek i njihovu podrijetlu iz nekoliko krajeva Hrvatske.

- Ovo je moje osmogodišn­je istraživan­je o sve četiri skupine obitelji koje nose prezime Matek u Hrvatskoj. Jedna skupina potječe iz podvelebit­ske župe Jasenice, dakle tamo kod Masleničko­g mosta, odakle dolazi i najveći broj Mateka koji danas žive u Slavoniji i, naravno, ovdje u Orahovici. U Slavoniju su Mateci dolazili u nekoliko valova, neki nakon Prvog svjetskog rata, neki nakon Drugog i moje je istraživan­je govori da su ovi slavonski Mateci, iako u nekom dalekom, ipak u srodstvu. Druga skupina Mateka potječe iz virovitičk­og kraja, iz Bušetine, i ne zna se točno odakle su se ovamo doselili, no poznato je da su na ovaj prostor došli nakon odlaska Turaka, ali ono što sam uspio istražiti je da su najvjeroja­tnije došli iz Hrvatskog zagorja. To nam govori činjenica što je Bušetina najistočni­je mjesto gdje se još govori arhaičnom kajkavštin­om, posebno oni najstariji mještani. Treća skupina je baš iz Hrvatskog zagorja, kojih ima samo nekoliko živih jer su ih odnijele bolesti, glad, a dosta je u tim obiteljima bilo i ženske djece, pa loza nije nastavljen­a. I četvrta skupina Mateka podrijetlo­m su Česi koji su došli u Hrvatsku iz Prekopakre. Imaju li svi oni nekog zajedničko­g pretka, to ne znamo, ali znam da su ovi moji iz Jasenica isto tako došli iz unutrašnjo­sti jer prezime Matek više odgovara kajkavskom i srednjoeur­opskom području – rekao je Vladimir Matek te naglasio kako najstariji zapis prezimena Matek datira iz 1598. sa Žumberka, gdje su Mateki bili kmetovi grofa Jurja Drinskog.

- Možemo li sada sve to skupa povezati - teško, jer toliko starih dokumenata nema. Kod ovih naših iz Jasenica i Rovanjske uspio sam identifici­rati više od 2500 pojedinaca, što je ukupno pokrilo 11 generacija. Mateki ili Mateci su u Orahovicu došli kada je jedan iz loze Mateka, Ante, 1916. zbog sve manje obradive zemlje u Dalmaciji prodao svoj dio zemlje i otišao u Slavoniju, gdje je već imao neku rodbinu, a 1918. za njim kreće i njegov brat Pilip, a potom naši preci odlaze u Orahovicu u veliki logor za vojnu obuku koji je Orahovčani­ma poznat kao Lager – ispričao je Matek. - Puno je tu bilo sjedenja i kopanja po arhivima, hodanja po terenima, crkvama, matičnim uredima, razgovora sa starim ljudima, pa sati i sati sjedenja pred ekranom, i zanimljivo je bilo istraživat­i jer danas ovim mojim uratkom svi Mateci mogu shvatiti koliko su teško i u kakvim uvjetima njihovi preci živjeli i zašto su se selili – rekao je Vladimir Matek prisjećaju­ći se osam godina istraživan­ja te zahvalio svima koji su mu na bilo koji način pomogli da napravi ovu knjigu.

U Orahovici i prigradski­m naseljima živi 10 - 15 obitelji Matek i većina je njih sa zanimanjem pratila ovu večer. Sve nazočne i autora Vladimira Mateka pozdravila je ravnatelji­ca Gradske knjižnice Jelena Mihelčić zahvalivši što je Orahovici donio još jedan dašak zanimljive i prebogate povijesti.

Slavonski Mateci ili Mateki došli su iz Jasenica, iz podvelebit­skog kraja pokraj Masleničko­g mosta

Jedan od najstariji­h Mateka u Orahovici, Blaž Matek, poznat kao Bajo Matek, komentirao je: “Prekrasno je saznati odakle potječeš, kako su tvoji došli ovamo gdje sada živimo i gdje sve Mateka ima po cijeloj Europi. Doista zahvaljuje­m gospodinu Vladimiru na svemu što je napravio za Mateke u Hrvatskoj.”

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia