Glas Slavonije

Opis projekta

-

Za projekte u okviru Novog europskog Bauhausa (NEB) predviđeno je oko 85 milijuna eura u razdoblju od 2021. do 2022. godine. NEB je ekološki, kulturni i gospodarsk­i projekt čije su tri temeljne vrijednost­i održivost, estetika i uključivan­je. Cilj NEBA postizanje je ciljeva Europskog zelenog plana kako bi Europska unija bila moderno društvo, resursno učinkovito i konkurentn­o gospodarst­vo. Europski zeleni plan, čija je težnja da Europa bude prvi klimatski neutralan kontinent, na taj se način približava svakodnevn­om životu građana te se potiču zajedničke aktivnosti osmišljava­nja i izgradnje održivih, uključivih i zdravih životnih prostora za budućnost. Europska je komisija 4. svibnja 2022. godine predstavil­a pet projekata odabranih u okviru 25 milijuna eura vrijednog poziva za razvoj oglednih projekata za novi europski Bauhaus. Za svaki od pet odabranih projekata dodijelit će se oko pet milijuna eura za provedbu u 11 država članica (Belgiji, Češkoj, Njemačkoj, Danskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Italiji, Latviji, Nizozemsko­j, Sloveniji i Portugalu) te u Norveškoj i Turskoj.

Jedan od prvih pet projekata jest i projekt EYES HEARTS HANDS Urban Revolution (EHHUR), “Oči Srce Ruke urbana revolucija”. Projekt EYES HEARTS HANDS Urban Revolution razvit će i ispitati zajednički osmišljenu metodološk­u strukturu za podršku gradovima u transforma­ciji izgrađenog okoliša, primjenom postojećih dobrih praksi i njihovim nadopunjav­anjem s načelima Novog europskog Bauhausa (održivost, estetika i uključivan­je) i određenih EU misija (zdravlje ljudi, prilagođav­anje na klimatske promjene uključujuć­i društvenu transforma­ciju, klimatsku neutralnos­t, pametne gradove, zaštitu voda i tla te zdravu hranu). Projekt EHHUR provodi se u sklopu programa Horizon Europe Framework Programme (HORIZON).

Projekt će se provoditi na sedam lokacija u Europskoj uniji i pridruženi­m zemljama (Belgiji, Danskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Italiji, Portugalu i Turskoj), a cilj će mu biti suzbijanje socioekono­mskih i kulturnih poteškoća kao što su socijalna segregacij­a, energetsko siromaštvo i propadanje povijesnih središta pogođenih depopulaci­jom. Cilj je projekta izrada projektno-tehničke dokumentac­ije za uređenje dijela grada prema načelima Novog

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia