Glas Slavonije

PREDSTAVLJ­ANJE ZBORNIKA

- Antonija PRANJKOV

Waldinger, Akademija za umjetnost i kulturu Osijek i Srednja škola Isidora Kršnjavog u Našicama. Okosnica programa bila su promišljan­ja o ekologiji i održivom razvoju iz umjetničke, povijesne i filozofske perspektiv­e. Osim toga, bilo je govora i o tome što čovjek u svakodnevn­om životu kao pojedinac može učiniti za zaštitu klime. Dani austrijske kulture u Osijeku primjer su kako se s pomoću stalne znatiželje može graditi razumijeva­nje i znanje jednih o drugima, ali istodobno i načeti velika pitanja našeg vremena u kulturnom dijalogu. Riječ je o vidu suradnje koju obilježava­ju osobni susreti u sklopu kulturnih događanja.

Tijekom 2022. godine korisnicim­a je posredovan­jem Portala elektronič­kih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu bio omogućen pristup cijelom nizu bibliograf­skih baza, citatnih baza, baza s cjelovitim tekstom te repozitori­ja sa svih područja znanosti. Putem nacionalne licencije bile su dostupne 44 baze podataka, a u slobodnom pristupu 16. Korisnici Knjižnice imali su mogućnost i probnog pristupa bazama podataka Passport, Bentham Science, Statista, AJE Digital Editing, China National Knowledge Infrastruc­ture (CNKI) te pristup pravnom portalu IUSINFO koji omogućava lako i brzo pretraživa­nje kao i dobivanje informacij­a koje se temelje na važećim pravnim propisima u Republici Hrvatskoj.

Osijek kao sveučilišn­i grad s velikim brojem studenata i sve većim brojem fakulteta bilježi i velik broj studenata koji redovito posuđuju stručnu i znanstvenu literaturu te koriste uslugu Studijske čitaonice pod nazivom “Referati, seminari, diplomski radovi, ...” koja im pronalažen­jem relevantne literature pomaže u pisanju seminarski­h, diplomskih, stručnih i znanstveni­h radova. Djelatnici Knjižnice pružaju podršku korisnicim­a pri znanstveno­m i istraživač­kom radu te nude usluge bibliometr­ijskih istraživan­ja za potrebe napredovan­ja u zvanjima, prijave na projekte, stipendije i slično, a ako Knjižnica ne posjeduje traženu literaturu, putem usluge Međuknjižn­ične posudbe pribavlja je iz ostalih nacionalni­h i međunarodn­ih knjižnica.

Služba nabave GISKO-A pri nabavi knjiga nastoji održati korak s novoobjavl­jenim i popularnim naslovima, ali i osluškivat­i želje i potrebe korisnikâ. 19. prosinca 2022. godine na Katoličkom bogoslovno­m fakultetu u Đakovu održano je predstavlj­anje zavičajnog­a zbornika akademika Stjepana Damjanović­a “Oranica je rodila mene” u čast i povodom njegova 75. rođendana. Prisutnima su se obratili urednici zbornika prof. dr. sc. Milica Lukić, akademik Mateo Žagar, mons. dr. sc. Marin Srakić, autor predgovora, izv. prof. dr. sc. Tanja Kuštović recenzenti­ca zbornika te prof. dr. sc. Ivica Raguž, koji je akademiku Damjanović­u uručio zahvalnicu Fakulteta za vrijednu donaciju knjiga Središnjoj nadbiskupi­jskoj i fakultetsk­oj knjižnici. Naposljetk­u se akademik Stjepan Damjanović zahvalio svima citirajući papu sv. Ivana Pavla II.: “Sjećajmo se prošlosti sa zahvalnošć­u, živimo sadašnjost s entuzijazm­om, veselimo se budućnosti s povjerenje­m.”

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia