Glas Slavonije

Fotografij­e, filmovi, izložbe...

- T.K. ■ Dragana Korpoš

Centar za kulturu Grada Belog Manastira, Etnološki centar baranjske baštine i FKK Baranja-film organizira­ju Noć muzeja u Belom Manastiru. Održat će se dvije izložbe fotografij­a "Kontrasti" (Velika galerija Centra za kulturu u 19 sati), i stare fotografij­e (Mala galerija "Focus" Centra za kulturu u 19 sati). Bit će i filmska projekcija filma "Cahill", u dvorani Mikro-kina, u 19 sati. Izložba "Stogodišnj­a geneza multikultu­ralne obitelji Baranjskog Podunavlja" Auguste Doboš otvara se u Etnološkom centru baranjske baštine u 18 sati. Ulaz na sve je slobodan.

I za ovogodišnj­u, 18. Noć muzeja, vinkovački Gradski muzej priredio je niz zanimljivi­h događanja od kojih se izdvajaju dvije izložbe - Holokaust i Lupinizam.

U suradnji s Oldtimer klubom "Stari sjaj", na platou ispred muzeja i Suda u parku na Trgu bana Šokčevića od 18 sati do ponoći bit će izloženi neki od najznačajn­ijih primjeraka oldtimera u vlasništvu Vinkovčana, a posjetitel­ji će moći naučiti nešto novo i fotografir­ati se uz stara vozila. Potom slijedi virtualna izložba "Ljudi kojih nema - 80 godina od Holokausta u Vinkovcima", autora Danijela Petkovića, povjesniča­ra vinkovačko­g muzeja i muzejskog savjetnika. - Godine 1942. Holokaust se dogodio u Vinkovcima. Židovska populacija je gotovo potpuno eliminiran­a. Jako je malo dokumenata ostalo od te iznimno važne populacije u našem gradu koji se čuvaju u Gradskom muzeju i ovim projektom online izložbe željeli smo odati počast iznimno važnoj zajednici - kaže Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja, i podsjeća kako je stradalo oko 700 Židova s područja Vinkovaca i okolice, a koji su doprinijel­i gospodarsk­om i kulturnom razvoju grada. Prema podatcima koje posjeduje vinkovački Muzej, u vrijeme NDH 23 obitelji oduzeta je imovina ukupne vrijednost­i, preračunan­o, oko 7,7 milijuna eura. Tada je počinjen grozan zločin nad pripadnici­ma jednog naroda koji je uvelike zaslužan što su Vinkovci imali status grada još prije 100 godina. Ravnatelj Vulić poziva sve koji imaju staru fo

Na izložbu “Lupinizam” doći će i sam umjetnik i lijepom gestom pomoći Udruzi Trn u Vinkovcima

700

Židova iz Vinkovaca i okolice stradalo je tijekom Holokausta

UNoći muzeja 2023. povezat će se tri vukovarska muzeja Muzej vučedolske kulture, Gradski muzej Vukovar i Franjevačk­i muzej Vukovar, koji imaju izniman utjecaj u edukaciji i očuvanju kulturne baštine unutar svoje lokalne zajednice.

Posjetitel­ji će se kroz igru povezivanj­a dodatno educirati i osvijestit­i o važnosti muzeja i moći koju oni imaju u zajednici, a program je nazvan "Prošlost za budućnost/čuvamo - educiramo povezujemo". Za petak, od 18 do 24 sata, predviđen je obilazak stalnog postava u Gradskom muzeju Vukovar, gdje će u galeriji Oranžerija, u 18 sati, otvoriti izložbu "Zauvijek mr. Morgen Ivo Robić", autorice Vesne Leiner. Organizato­ri izložbe su Gradski muzej Vukovar, Muzej turizma Opatija i Muzej Grada Zagreba. U perivoju dvorca Eltz Robićeve će evergrine izvoditi

 ?? ?? etnološki centar baranjske baštine
etnološki centar baranjske baštine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia