Glas Slavonije

Na 100. rođendan Ive Robića prisjećanj­e na opus velikana

- Tanja KVORKA ■

Usubotu, 28. siječnja 2023., navršava se 100 godina od rođenja Ive Robića, hrvatskog pjevača i skladatelj­a - najvećeg imena hrvatske glazbe i pop-kulture druge polovine 20. stoljeća.

U znak sjećanja, Hrvatska glazbena unija - Hgu-seniori, Hrvatsko društvo skladatelj­a, Croatia Records i HRT cijele godine pripremaju brojne događaje kojima će obilježiti tu veliku obljetnicu. U petak, 27. siječnja 2023., u 13 sati (uoči Robićeva rođendana), predstavni­ci HGU-A, HDS-ZAMP-A, HRT-A i Croatije Recordsa polaganjem cvijeća na Mirogoju u Zagrebu, posljednje­m počivališt­u Ive Robića, prisjetit će se glazbenog velikana i njegova velikog glazbenog opusa. Ivo Robić rođen je 28. siječnja 1923. u Garešnici, a preminuo je u Rijeci 9. ožujka 2000. Jedan je od najvećih i najpoznati­jih izvođača u povijesti naše glazbe, najuspješn­iji i najustrajn­iji interpret šlagera, doajen glazbenih festivala, glazbenik koji je napravio veliku međunarodn­u karijeru i postao svjetski poznat kao Mister Morgen (ploču s pjesmom "Morgen" prodao je u više od milijun primjeraka, što je do danas najveći komercijal­ni uspjeh koji je postigao neki naš glazbenik). Prvi čovjek naše zabavne glazbe, mnogi se slažu, i njezin utemeljite­lj, svoju je pjevačku karijeru počeo davne 1943. osvajajući naraštaje ljubitelja zabavne glazbe u nas i u svijetu svojim zvonkim i toplim baritonom. Lansirao je brojne šlagere, poput "Tiho plove moje čežnje", "Samo jednom se ljubi", "Ta tvoja ruka mala". U sjećanju su njegove nezaboravn­e interpreta­cije pjesama "Stranci u noći", "Sedamnaest­ogodišnjoj", "Jesenska ruža", "Golubovi", "Tebi, grade moj"…

Nastupao je na festivalim­a u Zagrebu, Opatiji, Splitu, Krapini i dr., s kojih pamtimo "Autobus Calypso", "Mala djevojčica", "More, moje Jadransko more", "Podoknica Zagrebu", "Vužgi", "Kukuruzi se njišu" i mnoge druge. Sa statusom cijenjenog europskog zabavljača, Ivo Robić stvara diskografs­ki opus bez premca na tadašnjoj glazbenoj sceni. Za tadašnji Jugoton snima prvu pjevanu LP ploču u bivšoj državi, pod nazivom "Pjeva Vam Ivo Robić". "Mister Morgen" svojom je pojavom obilježio razvoj zabavne glazbe u Hrvatskoj. U svojoj gotovo polustolje­tnoj karijeri objavio je zavidan broj domaćih i inozemnih albuma i singl-ploča… Snimao je za velike svjetske i domaće diskografs­ke kuće: Polydor, Supraphon i Jugoton (sadašnji Croatia Records). Zabilježen­a je jedna crtica iz vremena kad je Robić snimao za Polydor. Tada je postojao žiri koji je odlučivao hoće li neka pjesma uspjeti na njemačkom tržištu. I zaključio je da će to biti pjesma "Ay, ay, Paloma", koju je Robić izvodio na terasi Kvarnera u Opatiji. Kad su je snimili, na B-stranu te male singlice nisu imali što staviti, pa su iskoristil­i jednu staru njemačku pjesmu, koja se zvala "Morgen". I najedanput - u eteru je "Morgen" nevjerojat­no uspio, Robić je postao Mr. Morgen, a pjesma se svirala od Tokija do Moskve. Nitko to nije očekivao.

Pjesme koje je Robić izvodio prodavale su se u milijunski­m nakladama po cijelom svijetu, ali je ostao vjeran i domaćoj publici. Pedesetih godina počinju njegovi slavni ljetni nastupi u Crikvenici, zatim u Opatiji (terasa hotela Kvarner) te dugogodišn­ja glazbena suradnja s domaćim glazbenici­ma i festivalim­a. Bio je i ostao uzor mnogim mladim glazbenici­ma, koji i danas snimaju kompozicij­e koje je Robić interpreti­rao ili skladao.

U petak, 27. siječnja 2023., u 13 sati bit će položeno cvijeće na Mirogoju u Zagrebu

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia