Glas Slavonije

Vivacom najbrže rastući pružatelj satelitski­h usluga

- M.R. ■

Vivacom, bugarska telekomuni­kacijska kompanija u vlasništvu United Grupe, unutar koje u Hrvatskoj posluju telekom-operator Telemach Hrvatska te televizije i portali Sport Klub i N1, Nova TV, Doma TV, kao i portal dnevnik.hr, osvojila je vrhunsko priznanje na prestižnoj međunarodn­oj ljestvici. Prema izvješću “Najbolji teleport operatori 2022” (Top Teleport Operators 2022), koje je objavila WTA, Vivacom je sada broj jedan na globalnoj razini po rastu prihoda od satelitski­h usluga za poslovne klijente. Ove se godine Vivacom pridružio i grupi globalnih top 20 kompanija na temelju prihoda iz svih prilagođen­ih komunikaci­jskih izvora.

Visoko učilište Algebra od 3. do 5. veljače u svom će zagrebačko­m kampusu ugostiti Global Game Jam – najveće svjetsko natjecanje u izradi videoigara koje se simultano održava na lokacijama diljem svijeta, s desetcima tisuća sudionika, takozvanih jamera. Global Game Jam konceptom je sličan hackatonu, a glavni cilj je u 48 sati osmisliti videoigru prema temi predstavlj­enoj na početku natjecanja. Pritom svaka lokacija može dodati svoj specifični zahtjev koji prati glavnu temu, pa će ovogodišnj­i Global Game Jam Algebra 2023 pred natjecatel­je staviti upravo takav, dodatni izazov.

Natjecanje Global Game Jam dio je aktivnosti koje će se održavati tijekom Gamedev Weekenda, prvog takvog u nizu budućih događaja posvećenih industriji videoigara i obrazovanj­u budućih game developera. Posjetitel­ji će tako prvog vikenda u veljači u sklopu Gamedev Weekenda imati prilike posjetiti dane karijera, izložbu radova gamedev industrije u Hrvatskoj, poslušati panel-raspravu o ulozi i potrebama obrazovanj­a u game developmen­t industriji u Hrvatskoj, kao i sudjelovat­i na dva interaktiv­na predavanja o mogućnosti prikupljan­ja financija za tvrtke i projekte iz raznih postojećih i novih izvora. Adam Kovač, stručnjak iz tvrtke 3lateral, koja se bavi inovativni­m tehnologij­ama za omogućavan­je digitaliza­cije ljudskog izgleda i pokreta, s okupljenim­a će podijeliti sve o financijsk­oj potpori Epic Megagrant, koju dodjeljuje Epic Games, i kako ju dobiti. Slična tema bit će u fokusu i predavanja stručnjaki­nje za EU fondove i osnivačice tvrtke PJR consulting Ane Fresl, koja će zainteresi­ranima otkriti iz kojih se EU fondova može povući čak 33 milijuna eura za razvoj industrije videoigara i dati mnoge korisna savjete o tome kako prijaviti projekt na EU natječaje.

Najveće svjetsko natjecanje u izradi videoigara koje se simultano održava na lokacijama diljem svijeta

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia