Glas Slavonije

Među vratnice ponovno će stati Marko Malenica, a na lijevi bok ide Marin Leovac

- D. Keler ■

Nogometaši Osijeka spremaju se za nedjeljni susret protiv Gorice u sjeni odlaska reprezenta­tivnog vratara Ivice Ivušića u Pafos. Jučer još nije stigla službena potvrda tog posla, iako se ne očekuju nikakvi "oštri" zaokreti u tom pogledu.

Klubovi su postigli dogovor, Ivušić je zadovoljan ponuđenim uvjetima, pa ga od potpisa dijele samo formalnost­i poput liječničko­g pregleda. Osmi je to odlazak iz Gradskog vrta ove zime čime je osječki klub značajno smanjio izdatke za plaće igrača, što je i bio plan o kojemu se puno pričalo još jesenas. Smanjen je izdatak za plaće, a sad treba vidjeti jesu li smanjene i osječke šanse za boravak u vrhu tablice. Treba reći i to kako su redove bijelo-plavih, ne računajući transfere na kojima je klub zaradio lijepe novce (Beljo, Kleinheisl­er i Ivušić), mahom napustili igrači na koje trener Rene Poms nije ozbiljno računao, a dio njih imao je visoka primanja. Jasno, odlazak Ivušića znači povratak Marka Malenice na poziciju prvog vratara. Iako je Ivušić bio jedna od najjačih karika, Malenica je već pokazao kako je više nego dostojna zamjena za njega jer je uskočio među vratnice u jesen 2021. kada je Ivušić zbog ozljede više od dva mjeseca bio izvan stroja. Osim promjene na vratima, u odnosu na susret protiv Rijeke, mogla bi se dogoditi još poneka. U konkurenci­ju za momčad vraćaju se Marin Leovac i Jevhen Čeberko, koji su odradili suspenzije zbog tri žuta, odnosno crvenog kartona. Povratak Leovca u momčad sigurna je stvar ako se ne dogode neke nepredviđe­ne situacije, a Čeberkov povratak mogao bi uvjetovati određene taktičke promjene. Protiv Rijeke Poms je krenuo u sustavu 4-4-2 koji je pokazao određene nedostatke u sredini terena jer su Jugović i Nejašmić nerijetko bili prisiljeni pokrivati golemi prostor zbog čega su gubili jako puno energije, a na kraju se to najviše osjetilo u organizaci­ji napada nakon pola sata igre. Zato se ne treba iznenaditi ako se Poms vrati postavci 3-4-3 koju je najčešće koristio jesenas. Ona donosi nešto manje defenzivni­h zadaća Caktašu i Lovriću na krilima, čime bi Osijek mogao biti ubojitiji, posebno jer treba očekivati kako će se Gorica postaviti u čvrsti defenzivni blok. Uostalom, Gorica u prva dva nastupa u nastavku sezone nije primila pogodak, a jedan od tih susreta bilo joj je gostovanje kod Dinama. To je dovoljno upozorenje bijelo-plavima s kakvim će suparnikom imati u nedjelju posla. Nakon remija na startu protiv Rijeke, Osijek si ne smije dopustiti luksuz u kojemu bi

PRIJETE VLASTITI IGRAČI

Susret protiv Gorice bit će zanimljiv iz aspekta što u njezinim redovima igraju tri igrača bijelo-plavih koja su joj ove zime posuđena. Slavko Bralić, Kristian Fućak i Vinko Petković sigurno će imati dodatan motiv za dokazivanj­e u tom susretu. Sva trojica imaju mogućnost igranja jer Osijek nije prilikom posudbe tražio da ne mogu igrati u međusobnim utakmicama s Goricom. eventualno propustio još jednu domaću pobjedu. Ona mu je potrebna zbog puno stvari, jer nakon svih tih odlazaka, koji su u javnosti stvorili pomalo negativnu percepciju, bijelo-plavima je potrebna neka dobra vijest. Pobjede su uvijek najbolji način za promjenu klime. Osijek nedvojbeno ima još dovoljno jak arsenal za ciljeve koje si je zacrtao u nastavku sezone. Puno se očekuje od Kristijana Lovrića, koji je napokon posve zdrav, a protiv Rijeke je, posebno u prvih pola sata, kada je Osijek težio igri i kombinator­ici, bio vrlo opasan. Ostalo je samo nejasno zbog čega Lovrić nije izvodio udarce iz kuta jer ima iznimno neugodan ubačaj kojim je u stanju i izravno zaprijetit­i suparnički­m vratima.

- Lovrić je svakako jedan od naših izbora kod izvođenja prekida. Protiv Rijeke smo na kraju i zabili pogodak nakon ubačaja iz kuta koji je izveo Caktaš, a kornere dobro izvodi i Jurčević. U susretu protiv Rijeke izvođači udaraca iz kuta nisu bili naš problem. Bilo je drugih stvari koje moramo popraviti ako želimo svladati Goricu - smatra Rene Poms, trener nogometaša Osijeka.

Jedan od problema s kojim se suočava jest i stanje Mihaela Žapera, koji još osjeti posljedice ozeblina iz susreta protiv Rijeke, pa se još uvijek ne može sa stopostotn­om sigurnošću tvrditi kako će zaigrati u nedjelju. No na stoperskim mjestima Osijek je vjerojatno i najbolje pokriven, jer tu su kapetan Mile Škorić, koji još uvijek čeka na prve minute kod Pomsa, a već smo rekli kako se u konkurenci­ju vraća Čeberko, kojega je Poms gotovo stalno koristio jesenas na poziciji centralnog braniča.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia