Glas Slavonije

Za mjesto u finalu i naslov prvaka redom “stara lica”

Bez iznenađenj­a, u borbi za medalje Francuska, Švedska, Španjolska i Danska

- Krešimir Lacković ■ Gdanjsk, petak, 18 sati: Španjolska - Danska Stockholm, petak, 21 sat: Švedska - Francuska

Francuska sedmi put, Švedska peti ili Španjolska i Danska po treći put. Da se dogodi posljednji scenarij bio bi to prvi slučaj da neka reprezenta­cija treći put uzastopce osvoji Svjetsko rukometno prvenstvo.

Sve po starom

Aktualno Svjetsko prvenstvo rukometaša u Švedskoj i Poljskoj nije ponudilo ništa novoga na svjetskoj rukometnoj karti. Iste sudionike polufinala svjetske smotre imali smo i na prošlom prvenstvu u Egiptu, iste su reprezenta­cije među sobom dijelile medalje i na prošlogodi­šnjem Europskom prvenstvu. Ostali se tek mogu umiješati u tu borbu. Kao što je bio slučaj s Norveškom koja je vlastitom glupošću ispustila sigurnu pobjedu. Kristian Bjornsen umjesto da u zadnji sekundama krene u realizacij­u, bacao je loptu unatrag, premda su suci već signalizir­ali pasivan napad. Daniel Dušebajev donio je Španjolsko­j produžetak. Još jednom Norveška je igrala dva produžetka i još jednom su izgubili. Prije tri godine u Stockholmu nakon dva produžetka izgubili su od

Hrvatske u polufinalu Europskog prvenstva. Ovaj put bolja od njih bila je Španjolska. Danci su treći put zaredom u polufinalu i na dobrom putu ući i u treći uzastopni finale. Pokazalo se da su bili u pravu oni koji su smatrali Mađare najslabijo­m reprezenta­cijom među svim četvrtfina­listima. Demolirani su Mađari od strane Danaca 40:23. Jedino tko je itekako tijekom Svjetskog prvenstva namučio Dance bila je Hrvatska. Ostatak suparnika bio je za branitelje naslova čisti "plitki potok". U ovom trenutku djeluju moćnije od Španjolaca, pa je stoga momčad Nikolaja Jakobsena ipak favorit u polufinalu koji će se igrati u Gdansku.

Šveđani ili Francuzi

U drugom polufinalu sastaju se dvije reprezenta­cije koje do sada na aktualnom Svjetskom prvenstvu imaju učinak sedam od sedam. Egipćani ipak nisu napravili iznenađenj­e. Svoj dio posla zapravo su odradili već u prvom susretu kada su nadigrali Hrvatsku. Sve ostalo bilo je odrađivanj­e posla, uključujuć­i i susret s Danskom

Najbolji igrač lanjskog Eura i jedan od najjačih aduta rukometne reprezenta­cije Švedske Jim Gottfridss­on, propušta završnicu SP-A zbog teške ozljede koju je zadobio u četvrtfina­lnom susretu protiv Egipta. Prvotno se mislilo kako je njegova ozljeda lakše prirode te da će moći igrati već u polufinalu protiv Francuske, no obavljeni rendgen pokazao je drugačije. Došlo je do loma ruke i Gottfridss­on će morati neko vrijeme pauzirati. u posljednje­m kolu drugog kruga, tako da možemo reći da su Egipćani u četvrtfina­le ušli prilično odmorni i neoptereće­ni. Međutim, nisu imali kvalitetu iznenaditi domaćine napunjene samopouzda­njem koji, uz to, imaju i sjajnu potporu s tribina. Svladali su Šveđani Egipat 26:22. Ponovno je odlična bila švedska obrana, uostalom njihov izbornik nekadašnji norveški reprezenta­tivac Glenn Solberg rekao je nedavno da je “obrana ključ uspjeha ove reprezenta­cije”. Za treći plasman u finale u samo dvije godine Šveđanima na putu stoji doista visoka prepreka, koju će morati preskočiti bez najboljeg svoga igrača Jima Gottfridso­na, koji se ozlijedio u susretu s Egiptom. Premda će Tele2 Arena u Stockholmu biti obojena u žuto-plavo imat će tešku zadaću nanijeti Francuskoj prvi poraz na ovom SP-U. Francuzi i dalje “melju”. I dalje je to stari dobri film s nešto izmijenjen­im ulogama. Vjerujemo da su i Nijemci u četvrtfina­lu na poluvremen­u susreta kod rezultata 16:16 pomislili “možemo mi to”. No, dogodio se toliko ponavljani scenarij kada su Francuzi u pitanju. Dogodio im se prije svega vratar. Ovaj put Remi Desbonnet. Vratar Montpellie­ra koji je u 30. godini dočekao svoju priliku, imao je 14 obrana. Potpuno je zaustavio njemačke nalete, pa su na kraju Francuzi slavili vrlo uvjerljivo 35:28. Osvoje li svjetski naslov, otvorit će to priliku da se čak i drugoplasi­rana momčad sa Svjetskog prvenstva izravno plasira na Olimpijske igre kojima su Francuzi domaćini, pa su samim tim i već osigurali nastup na najvećoj sportskoj smotri.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia