Glas Slavonije

Premijer: Branitelji­ma ćemo vratiti mirovine

- ■

Veteranski centar u Sinju, vrijedan gotovo 8,5 milijuna eura, namijenjen za pomoć, rehabilita­ciju i liječenje hrvatskih branitelja i stradalnik­a Domovinsko­g rata, otvorio je u petak premijer Andrej Plenković, koji je najavio da će ukinuti zakon po kojem su branitelji­ma smanjene mirovine.

"Veteranski centar u Sinju još je jedan znak poštovanja prema svemu što su branitelji učinili za slobodu i demokracij­u Hrvatske, a što današnje generacije uživaju", rekao je premijer. Najavio je da će ukinuti i zakon kojim je smanjena mirovina po posebnim propisima za oko 62 tisuće branitelja i obitelji i vratiti deset posto. "Prvih pet posto 1. srpnja ove godine, a drugih 1. siječnja 2024. godine, i to nakon što smo na početku prvog mandata vratili 10 posto koji su bili ukinuti", najavio je Plenković na otvorenju sinjskog Veteransko­g centra. Ministarst­vo hrvatskih branitelja provodi projekt kojim je obuhvaćena gradnja, uređenje i opremanje četiri veteranska centra, uz ovaj u Sinju, ranije je otvoren u Šibeniku, a u tijeku je gradnja onih u Petrinji i Daruvaru. Ministar branitelja Tomo Medved zahvalio je branitelji­ma za slobodu te poručio kako su današnje generacije dužne osnaživati povezanost koja je snaga ovog društva.

Sinjski gradonačel­nik Miro Bulj istaknuo je kako je centar izgrađen na svetom mjestu na kojem je izveden prvi napad na vojarne bivše JNA, na mjestu gdje je poginuo junak Domovinsko­g rata Luka Erceg. Zapitao se i zašto djeca i unuci tog heroja nisu na svečanosti otvaranja. Na pitanje novinara o toj izjavi, ministar Medved rekao je kako su pozvali sve obitelji poginulih hrvatskih branitelja Cetinske krajine, udruge proistekle iz Domovinsko­g rata u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia