Glas Slavonije

Maleni Fiat Topolino ove se godine vraća na prometnice

Topolino se vraća u vrlo malom pakiranju, ali ovaj put na električni pogon

- Mato Pavličević ■

Fiatovo slavno ime iz prošlosti ponovno će oživjeti 2023. Stellantis. Dok je pozornost ovih dana možda više usmjerena na Jeep Avenger (upravo proglašen automobilo­m godine) i Alfa Romeov mogući B-SUV, pojavit će se još jedan model: Fiat Topolino. Maleni Fiat, koji će dijeliti gotovo sve komponente s Citroënom Ami i Opelom Rocks-e, mogao bi igrati odlučujuću ulogu u mobilnosti s nultom emisijom u Italiji. Povijest se dakle ponavlja, ali na malo drukčiji način.

Naime, originalni Topolino proizvodio se od 1936. do 1955., motorizira­o je tadašnju Italiju i bio jedan od najmanjih automobila na tržištu. Doduše, imao je motor s unutarnjim izgaranjem, dok će novi biti isključivo baterijski električni automobil, BEV. Ime, naravno, nije službeno, ali stječe se dojam da Fiat želi zadržati kontinuite­t sa svojom poviješću. Ne samo zato što bi moderni Topolino trebao dijeliti u biti istu filozofiju dizajna kao i originalni model iz 1930-ih.

Topolino, koji je dug oko 2,4 metra i širok 1,4 metra, zadržat će tlocrt svojih njemačkih i francuskih rođaka, ali bi mogao imati vlastiti karakter. Naravno, uglavnom u okviru mogućnosti boja i naljepnica. U svakom slučaju, svaki će kupac imati priliku prilagodit­i interijer i vanjštinu različitim paketima i dodacima. U kabini je onda ista priča, pa svi detalji upućuju na Citroën i Opel; s dva sjedala i mjestom na koje možete staviti i spojiti pametni telefon s vozilom i koristiti ga kao infotainme­nt i navigacijs­ki uređaj.

Ipak, procurila je informacij­a kako Fiat želi ponuditi i varijantu s platnenim krovom, što bi bila prikladna posveta imenu, budući da je originalni Topolino imao opciju kabrioleta i platneni krov. Automobil(čić) neće nuditi iznenađenj­a ispod poklopca motora: baterija od 5,5 kwh koja se može puniti na utičnici od 10 A. Dakle, u otprilike tri sata može se napuniti dovoljno za maksimalni­h oko 75 km vožnje, dok snaga ostaje na 6 kw (8 KS) uz najveću brzinu od 45 km/h. Tako mu ciljana publika može biti već od 14 godina i više, koja traži sigurniju i komforniju alternativ­u skuterima.

Kao i Citroen Ami i Opel Rocks-e, Fiat Topolino proizvodit će se u tvornici Stellantis Kenitra u Maroku. To je jedina lokacija koncerna sa strojevima i alatima za proizvodnj­u električni­h četverocik­ala, tako da ima smisla da Fiat proizvodi Topolino uz svoje platformsk­e kolege. Izbor je najam ili kupnja, a očekuje se cijena od 7000 eura naviše.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia