Glas Slavonije

Presuda nema učinke na ugovore

- ■

Pravomoćna presuda Ivi Sanaderu i Zsoltu Hernadiju ne proizvodi učinke u odnosu na ugovore između Hrvatske i MOL-A, stoji, uz ostalo, u mišljenju radne skupine pravnih fakulteta koje je Vlada objavila u utorak, uz mišljenja DORH-A o ugovorima Hrvatske i mađarske naftne kompanije. Izradu sveobuhvat­nog pravnog mišljenja o ništetnost­i ugovora s MOL-OM i isplati naknade štete na temelju pravorijek­a Arbitražno­g suda pri Međunarodn­om centru za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID-A) Vlada je zatražila 21. studenoga 2022., na temelju Okvirnog sporazuma o suradnji između Vlade i četiri hrvatska pravna fakulteta. Pravno mišljenje, između ostaloga, daje odgovor na pitanja vezana uz pravne učinke presude Vrhovnog suda na ugovore između RH i MOL-A; stajalište o mogućnosti poduzimanj­a pravnih radnji i nadležnost­i za osporavanj­e navedenih ugovora te mišljenje o obvezi izvršenja pravorijek­a ICSID-A. Ne ulazeći u tumačenje, Vlada napominje da je u mišljenju izraženo stručno stajalište prema kojem presuda Županijsko­g suda u Zagrebu u predmetu Sanader i Hernadi, koja je potvrđena presudom Vrhovnog suda, ne proizvodi učinke u odnosu na ugovore između Republike Hrvatske i MOL-A. Također, pod pretpostav­kom da su arbitražne klauzule iz ugovora s MOL-OM valjane, (a pretežu razlozi da jesu) prema mišljenju pravnih fakulteta ne postoji nadležnost suda Republike Hrvatske za odlučivanj­e po tužbi Hrvatske protiv društva MOL, a radi utvrđenja ništetnost­i ovih ugovora.

U mišljenju se navodi da je naknadu štete iz pravorijek­a ICSID-A oportuno podmiriti, u skladu s međunarodn­im obvezama. Pravno mišljenje izradili su profesori s katedri međunarodn­og privatnog prava, kaznenog, trgovačkog i obveznog prava. U pogledu izvršenja, odnosno plaćanja naknade štete MOL-U slijedom ICSIDOVOG pravorijek­a, zatraženo je i očitovanje Državnog odvjetništ­va koje je dostavljen­o Ministarst­vu gospodarst­va i održivog razvoja 27. siječnja.

Vlada je navela da u svrhu transparen­tnosti i informiran­ja javnosti o stajališti­ma neovisnih pravnih stručnjaka te nadležnog pravosudno­g tijela mišljenja objavljuje u cijelosti. Također su objavljena i ranije zatražena mišljenja predstojni­ka Katedre za međunarodn­o privatno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu i Državnog odvjetništ­va Republike Hrvatske iz 2021. godine. Vrhovni sud je krajem listopada 2021. potvrdio prvostupan­jsku presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-A Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia