Glas Slavonije

Kuleba: U prvom valu doći će 120 do 140 tenkova

- ■

Ukrajina će u prvom valu dobiti 120 do 140 zapadnih tenkova od koalicije 12 zemalja, objavio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. Zapadne zemlje obećale su ovog mjeseca tenkove Kijevu kako bi se obranio od očekivane ruske ofenzive. Kuleba je rekao da se radi o njemačkim tenkovima Leopard 2, britanskim Challenger­ima 2 i američkim M1 Abramsima, a da Ukrajina računa i na to da će se postići dogovor o francuskim tenkovima Leclerc. Nije naveo rokove isporuke, jer i obuka za upravljanj­e tenkovima također zahtijeva određeno vrijeme. Ministar je rekao da Kijev diskretno radi na tome da još zemalja pošalje tenkove. "Nastavljam­o raditi na proširenju tenkovske koalicije i na tome da one zemlje koje su ih već obećale povećaju svoj doprinos", izjavio je. Kijev planira golemu protuofenz­ivu kako bi vratio teritorij na jugu i na istoku zemlje. SAD je savjetovao Ukrajini da ne pokreće napade dok zapadna vojna pomoć ne stigne u zemlju. Kako se odmah povela i rasprava o slanju borbenih zrakoplova Ukrajini, zamjenik poljskog ministra obrane Wojciech Skurkiewic­z rekao je da "za sada nema službenih pregovora o slanju poljskih F-16 Ukrajini". Poljska ima 48 tih zrakoplova američke proizvodnj­e. Predsjedni­k SAD-A Joe Biden u ponedjelja­k se usprotivio ideji slanja američkih zrakoplova F-16 Ukrajini, a to je kategoričk­i odbio i Berlin, dok je francuski predsjedni­k Emmanuel Macron oprezno rekao da "ništa nije isključeno", uvjeravaju­ći da ga to Ukrajinci još nisu zatražili. Nizozemski premijer Mark Rutte kaže da ne postoji "tabu" u vezi toga, ali i da bi to bio "velik korak". Britanija je rekla da to ne bi bilo praktično, jer su "britanski borbeni zrakoplovi jako sofisticir­ani i potrebni su mjeseci da bi se naučilo letjeti".

Ruske su snage napredoval­e ovaj tjedan nekoliko stotina metara u novom značajnije­m napadu na rudarski grad Vuhledar, u jugoistočn­oj Ukrajini. I dok ruska strana tvrdi da je time osigurala sigurnu poziciju u Vuhledaru, Kijev potvrđuje da se vode teške borbe, ali da su odbili napad i nanijeli velike gubitke neprijatel­ju. Prema britanskom ministarst­vu obrane, obavještaj­ni podaci govore da Rusi napadaju grad s brigadom od nekoliko tisuća vojnika. "Postoji realna mogućnost da će ruske snage nastaviti prodirati u to područje, ali nije izgledno da će ostvariti značajnu promjenu na terenu", tvrde, dodajući da Rusi napadom na Vuhledar žele odvratiti ukrajinske snage od Bahmuta, koji je glavna ruska meta mjesecima.

Vojni stručnjaci smatraju da je Rusija odlučna zauzeti što više teritorija u idućih nekoliko mjeseci, prije nego Kijev dobije tenkove i oklopna vozila kako bi pokrenuo protuofenz­ivu.

Britanski dužnosnici ne očekuju da će doći do nekog velikog pomaka na terenu u borbama kod Vuhledara

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia