Glas Slavonije

Kandidatur­e za Nobela za mir: Ukrajina dominira

- Hrvatska je zbog vanjske agresije mogla izgubiti trećinu svojeg teritorija. Bi li Milanoviće­vi glasači pristali zatvoriti oči pred okupacijom dijela svoje zemlje? Sumnjam. ■ ■

Od glavnog tajnika NATO-A do ukrajinsko­g predsjedni­ka, dobar dio kandidata za Nobelovu nagradu za mir za 2023. obilježen je ratom u Ukrajini, no to ne znači da su i favoriti. Među predloženi­ma Nobelovu odboru, nekoliko osoba čija su imena poznata povezano je s tim ratom, ili otporom ruskom predsjedni­ku Vladi

SJAJNI ODNOSI UNATOČ MILANOVIĆU

Hrvatska i Ukrajina imaju sjajne odnose unatoč izjavama Zorana Milanovića, rekao je premijer Andrej Plenković, kazavši i da predsjedni­k svojim nastupima ide “iz lošeg prema gorem”. Nisu ga kontaktira­li s tim u vezi. “Nisu oni prvi put čuli takvu izjavu. Pa čovjek je zvijezda ne samo u Moskvi nego i u Beogradu”, rekao je. Ističe da Kijev zna koliko je “snažna, čvrsta i iskrena” potpora hrvatske Vlade. Kaže da Milanović narušava hrvatski vanjskopol­itički kredibilit­et izgovaraju­ći “pogrešne rečenice, stavove i sudove”. miru Putinu.

Popis kandidata tajan je najmanje 50 godina. No, tisuće predlagate­lja mogu slobodno otkriti ime svog kandidata. Dobitnik nagrade za 2023. bit će objavljen početkom listopada. Prošle godine bilo ih je 343. Zastupnik norveške populistič­ke desnice rekao je da će predložiti ukrajinsko­g predsjedni­ka Volodimira Zelenskija, kao simbola otpora ruskoj agresiji. Kandidirao je i svog sunarodnja­ka Jensa Stoltenber­ga, glavnog tajnika NATO-A. U igri su i turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan, kojeg je predložio predsjedni­k pakistansk­og Senata zbog mirovnih napora "prije i tijekom rata između šta", kazala je, dodavši kako je žalosno što je Milanoviće­v ekspoze onoliko dugačak, s kontroverz­nim izjavama, koje samo daju razlog ruskim propagandi­stima da ga koriste za svoju prljavu rabotu.

Domagoj Hajduković (Socijaldem­okrati) istaknuo je da se Ukrajina bori za slobodu i treba joj pomoći, a Kosovo je neovisna država. To je realnost koju trebaju prihvatiti i Beograd i Pantovčak i tu, kaže, priča staje. Sandra Benčić (ZLB) naglasila je da su Milanoviće­ve izjave o Kosovu za njih apsolutno neprihvatl­jive. “Hrvatska je priznala Kosovo, a on je kao premijer bio u posjetu Kosovu. U ovoj situaciji globalne nesigurnos­ti, koju je prouzročio agresivni rat Rusije na Ukrajinu, a taj rat ima posljedice na cijelu našu regiju, davati izjave koje na bilo koji način donose rizik za mir u regiji nije odgovorno”, ocijenila je. Apelirala je na sve da, kada daju izjave o sigurnosti i nepovrediv­osti granica suverenih država, posebno u našoj regiji, imaju na umu da je apsolutno vanjskopol­itički prioritet Hrvatske mir i sigurnost regije. “Drugi prioritet je priključen­je svih tih zemalja Europskoj uniji, jer je to naš interes. Dovođenje toga u pitanje nije odgovorna politika”, ustvrdila je Benčić.

Rusije i Ukrajine".

Kandidiran­i su i protivnici Putinova režima kao Aleksej Navaljni, borac protiv korupcije, koji je u ruskom zatvoru te novinar Vladimir Kara-murza, također u zatvoru, nakon što je preživio dva pokušaja trovanja. Nominirana je i klimatska aktivistki­nja, Šveđanka Greta Thunberg.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia