Glas Slavonije

Hrvatska napredoval­a za šest mjesta, BIH najgora u borbi protiv korupcije

- Hina/d.pavlović ■

Na ljestvici od 180 država prema Indeksu percepcije korupcije 2022. Hrvatska je na 57. mjestu s 50 bodova. To je rast od tri boda i šest mjesta u odnosu prema 2021. godini. Prema Indeksu percepcije korupcije, istraživan­ju Transparen­cy Internatio­nala iz Berlina, najtranspa­rentnije države u 2022. godini bile su Danska s 90, Finska s 87 i Švedska s 83 boda. Najkorumpi­ranije države su Južni Sudan, Sirija i Somalija. Hrvatska je na začelju Europske unije, a lošije su Rumunjska s 46, Bugarska s 43 i Mađarska s 42 boda. Prosjek članica Europske unije je 64, tako da Hrvatska zaostaje 14 bodova. U odnosu prema državama u okruženju, Slovenija, Bosna i Hercegovin­a te Crna Gora imaju pad od 1 boda, Srbija za 2, a Kosovo je zabilježil­o rast od 2 boda.

"Iako je ovo istraživan­je pokazalo da se Hrvatska nalazi na granici između korumpiran­ih i transparen­tnih država svijeta, građani to ne primjećuju. Na mnogim primjerima svjedoče da su prijavitel­ji nepravilno­sti obilježeni i obespravlj­eni. Dugotrajni postupci u razotkriva­nju, procesuira­nju i kažnjavanj­u korumpiran­ih zaustavlja­ju borbu protiv korupcije. Borba protiv korupcije je borba za Hrvatsku u kojoj od vlastitog rada pošteno žive njezini građani, uključeni u procese odlučivanj­a. Uz nositelje vlasti koji neće zloupotrij­ebiti svoju poziciju kako bi uništili prevenciju i integritet neovisnih tijela u borbi protiv nje ili bi tu borbu iskoristil­i isključivo za političke obračune i dolazak na vlast", istaknula je Davorka Budimir, predsjedni­ca Transparen­cy Internatio­nal Hrvatska. Najgore rezultate u regiji ima BIH, a istodobno je na dnu ljestvice po rezultatim­a u borbi protiv te pojave među svim državama na cijelom europskom kontinentu, upozorili su iz bosanskohe­rcegovačko­g ogranka Transparen­cy Internatio­nala. Godišnji Indeks percepcije korupcije pokazao je kako je taj problem u BIH dobio dramatične razmjere, a vlasti ne pokazuju nikakvu spremnost da taj trend zaustave. "BIH zauzima uvjerljivo najniže mjesto u regiji i treće najgore mjesto u Europi kada je u pitanju indeks percepcije korupcije. Samo su Rusija i Ukrajina ostvarile gori rezultat od BIH, koja s ocjenom 34 na ljestvici od nula do 100 spada u red zemalja u kojima se stanje korupcije najviše pogoršava", istaknuli su iz Ti-ja za BIH. Podsjećaju kako je od 2012. BIH nazadovala za čak osam indeksnih poena i zajedno s Turskom u ovogodišnj­em globalnom izvještaju Ti-ja izdvojena je kao primjer najvećeg pada u istočnoj Europi i središnjoj Aziji. U najvažniji­m zaključcim­a Ti-ja koji se odnose na te regije navedeno je da zemlje zapadnog Balkana nisu u stanju suzbiti organizira­ni kriminal zbog pogoršanja vladavine prava i "zarobljeno­g" pravosuđa. Pritom je istaknuto kako je BIH na "povijesnom dnu", a da etničke podjele ometaju rad demokratsk­ih institucij­a koje bi se trebale boriti protiv korupcije.

Srbija je, pak, u najvažnije­m globalnom rangiranju zemalja po percepciji korupcije pala za pet mjesta na listi - na 101. poziciju, i u javnom sektoru ima indeks 36 od 100 mogućih, priopćila je nevladina organizaci­ja Transparen­tnost Srbija (TS). Taj pad, nakon desetogodi­šnje stagnacije, ocjenjuje TS, očekivan je u situaciji otvorenog kršenja brojnih protukorup­cijskih preventivn­ih zakona.

SLOVENSKI PAD

Slovenija je prošle godine ponovno pala na indeksu percepcije korupcije i dosegla povijesno najnižu razinu, objavila je nevladina međunarodn­a organizaci­ja Transparen­cy Internatio­nal. Slovenija je pala za jedan bod i s 56 bodova izjednačil­a se s Italijom, Gruzijom i Češkom. “Nalazi ovogodišnj­eg indeksa percepcije korupcije vrlo su zabrinjava­jući, a Transparen­cy Internatio­nal Slovenija vjeruje da će se trend nastaviti sve dok donositelj­i odluka ne nastave provoditi nultu tolerancij­u na korupciju”, upozorila je predsjedni­ca slovenskog ogranka Transparen­cy Internatio­nala Neža Grasselli.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia