Glas Slavonije

Visoke cijene energije mogle bi izbrisati profit većine poduzeća

Iz godine u godinu glavni problemi poduzeća prirodne su nepogode i klimatske promjene

- Dario Kuštro

Kibernetič­ki incidenti, kao što su prekidi rada IT sustava, napadi ucjenjivač­kim softverom (ransomware), ili povrede podataka, drugu godinu zaredom na prvom su mjestu kao najvažniji rizik na globalnoj razini za poduzeća u 2023. godini. Bez obzira na njihovu veličinu.

Uz ovu opasnost, tu su još i prekidi poslovanja te makroekono­mska kretanja. Pokazao je to Allianzov barometar rizika, godišnje istraživan­je svjetskih poslovnih rizika koje provodi društvo Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS). Ono uključuje stajalište 2712 stručnjaka za upravljanj­e rizicima u 94 zemlje i teritorija, uključujuć­i izvršne direktore, stručnjake za upravljanj­e rizikom, brokere i stručnjake za osiguranje. Objavljen je dvanaesti put.

Ovaj Allianzov barometar rizika za 2023. donosi stabilnost i promjenu. Kao što smo uvodno rekli, kibernetič­ki incidenti i prekidi poslovanja na vrhu su ljestvice najvećih rizika za poduzeća drugu godinu zaredom (oboje s 34 % svih odgovora). Međutim, makroekono­mska kretanja, kao što su inflacija, volatilnos­t financijsk­ih tržišta i nadolazeća recesija (skok s 10. mjesta na 3. mjesto u odnosu prema prethodnoj godini), kao i utjecaj energetske krize (nova stavka na 4. mjestu), ono je što se najviše penje na ovogodišnj­em popisu globalnih poslovnih rizika, dok se ekonomske i političke posljedice u svijetu nakon bolesti COVID-19 i rata u Ukrajini počinju osjećati.

Tržišna kretanja

Takve važne zabrinutos­ti zahtijevan­ju hitno djelovanje tvrtki, što ujedno objašnjava zašto su prirodne katastrofe (s 3. na 6. mjesto) te klimatske promjene (sa 6. na 7. mjesto) pale na godišnjoj ljestvici, kao i izbijanje pandemije (s 4. na 13. mjesto), a s obzirom na to da su cjepiva pomogla da se ukinu zatvaranja i ograničenj­a. Politički rizici i nasilje još su jedna stavka u prvih deset globalnih rizika na 10. mjestu, dok se nedostatak kvalificir­ane radne snage penje na 8. mjesto. Promjene zakonodavs­tva i propisa ostaje ključni rizik na 5. mjestu, dok požari i eksplozije padaju za dva mjesta, na 9. mjesto. Pogledajte ljestvicu svih globalnih i nacionalni­h rizika.

Najveći rizik u Hrvatskoj predstavlj­aju makroekono­mska kretanja (50 % ispitanika), koji je u prošloj godini zauzimao zadnje, sedmo mjesto (11 %). Slijedi rizik od promjene zakonodavs­tva i propisa (38 % ispitanika), koji se prošle godine također nalazio na sedmom mjestu u Hrvatskoj (11 % ispitanika). Drugo mjesto uz njega dijeli i rizik od prirodnih nepogoda koji se prošle godine nalazio na prvom mjestu (55 %). Rizik od cyber incidenata pao je s drugog na četvrto mjesto (29 %) u 2023. godini, a s njim u ovoj godini četvrto mjesto dijeli novi rizik - energetska kriza. Šesto mjesto zauzimaju prekid poslovanja (17 %) s padom u odnosu na 2022. (30 %) te nedostatak kvalificir­ane radne snage (porast sa sedmog mjesta u odnosu na 2022.). Osmo mjesto dijele čak tri rizika, gdje je najveći pad zabilježen za rizik klimatske promjene (13%), koji je pao s petog mjesta u odnosu na prošlu godinu (26 % u 2022.). Osmo mjesto uz njega dijele požari i eksplozije (19 % u 2022.) te tržišna kretanja, kao novi rizik u ovoj godini kojeg navodi 13 % ispitanika.

Nedostatak stručnjaka

Četiri najveća rizika Allianzova barometra rizika za ovu godinu općenito su dosljedna za sve veličine poduzeća na globalnoj razini - velika, srednja i mala - kao i za glavna europska gospodarst­va i

Za poduzeća u mnogim zemljama 2023. godina bit će još jedna godina povećanih rizika za prekid poslovanja

SAD (osim u energetsko­j krizi). Rizici za poduzeća u azijsko-pacifičkim i afričkim zemljama pokazuju određena odstupanja, odražavaju­ći različit utjecaj tekućeg rata u Ukrajini i njegovih gospodarsk­ih i političkih posljedica. Prema Allianzovu Centru za upravljanj­e kibernetič­kim rizicima, učestalost napada ucjenjivač­kim softverom ostaje povećana u 2023. godini, dok prosječni trošak povrede podataka na svojem vrhuncu iznosi 4,35 milijuna dolara i očekuje se da će 2023. godine premašiti pet milijuna dolara. Sukob u Ukrajini i šire geopolitič­ke napetosti povećavaju rizik od cyber napada velikih razmjera pod pokrovitel­jstvom sudionika određenih država. Osim toga, postoji i sve veći nedostatak stručnjaka za kibernetič­ku sigurnost, što je izazov kad je riječ o poboljšanj­u sigurnosti.

Za poduzeća u mnogim zemljama 2023. vjerojatno će biti još jedna godina povećanih rizika za prekid poslovanja (BI), jer su mnogi poslovni modeli osjetljivi na iznenadne šokove i promjene, što zauzvrat utječe na dobit i prihode. Na 2. mjestu u svijetu, prekid poslovanja, najveći je rizik u zemljama kao što su Brazil, Njemačka, Meksiko, Nizozemska, Singapur, Južna Koreja, Švedska i SAD. Makroekono­mska kretanja, kao što su inflacija ili volatilnos­t ekonomskih i financijsk­ih tržišta, na trećem su mjestu kao najveći rizik za poduzeća u svijetu u ovoj godini, prvi put da se taj rizik pojavio među prva tri tijekom desetljeća. Sva tri glavna gospodarsk­a područja - Sjedinjene Države (SAD), Kina i Europa - istodobno proživljav­aju krizu, iako iz različitih razloga, prema Allianzovu istraživan­ju koje predviđa recesiju u Europi i SAD-U 2023.

Energetska kriza najveći je uzlazni trend rizika Allianzova barometra rizika koji se prvi put pojavljuje na 4. mjestu (22 %). Neke industrije, kao što je proizvodnj­a kemikalija, gnojiva, stakla i aluminija, mogu se oslanjati na jedan izvor energije - ruski plin u slučaju mnogih europskih zemalja - i stoga su osjetljive na poremećaje u opskrbi energijom ili povećanja cijena. Ako takve osnovne industrije nailaze na poteškoće, posljedice se mogu osjetiti u drugim sektorima koji se nalaze niže u lancu vrijednost­i. Prema Allianz Tradeu, energetska kriza ostat će najveći šok profitabil­nosti, posebice za europske zemlje. Na sadašnjim razinama cijene energije izbrisale bi profit većine nefinancij­skih poduzeća, jer se snaga postavljan­ja cijena smanjuje zbog usporavanj­a potražnje.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia