Glas Slavonije

Simpozij “Naša misija je remisija”

- I. Rab Guljaš ■ Krešimir Lacković ■

Peti Simpozij s međunarodn­im sudjelovan­jem udruge Colonos "Naša misija je remisija" za oboljele od upalnih bolesti crijeva, održat će se u Osijeku, u subotu (4. veljače), s početkom u 10 sati, u Dvorani Bells (Strossmaye­rova ulica 113).

"Cilj je simpozija kroz edukativna predavanja stručnjaka educirati oboljele o samoj bolesti, načinu prehrane, životnom stilu i lijekovima kako bi se lakše nosili s mogućim teškoćama i podignuli kvalitetu života. Mogućnost dobivanja ispravnih i točnih medicinski­h informacij­a od najvećeg je značenja za svakog bolesnika, kao i mogućnost postavljan­ja raznih pitanja. Simpozij je zamišljen kao mjesto na kojemu možemo razmijenit­i vlastita stajališta, učenja i iskustva, pridonijet­i vlastitu učenju i širenju svjesnosti o upalnim bolestima crijeva. To su nam također glavni motivi u organizira­nju ovakvog simpozija. Ciljana su publika oboljeli te njihove obitelji s područja Slavonije i Baranje, kao i oboljeli iz Srbije i BIH", kaže predsjedni­ca organizaci­jskog tima i udruge Colonos Ozana Vignjević prof.

Programom simpozija s međunarodn­im sudjelovan­jem "Naša misija je remisija" dolazak sudionika predviđen je između 9.15 i 10 sati, kada je otvaranje, nakon čega će Ozana Vignjević izlagati o temi Pet godina Simpozija "Naša misija je remisija". Od 10.20 do 10.40 sati o temi Upalna bolest crijeva iz dječje perspektiv­e govorit će Vlatka Konjik, dr. med., pedijatar gastroente­rolog, dok će od 10.40 do 11.20 prof. Dino Tarabar, dr. med., govoriti o temi Mikrobiom i ibd, koja je veza? O novitetima u liječenju i lijekovima izlagat će od 11.30 do 11.50 Vladimir Borzan, dr.med., dok će od 11.50 do 12.20 Zoran Milenković, dr. med., govoriti o temi Što oboljelima od upalnih bolesti crijeva znači sloboda? Od 12.20 do 13 sati na rasporedu su pitanja, planum i diskusija, kojim će moderirati Vlasta Oršić Frič, dr. med.

Udruga oboljelih od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa Colonos, nedobitna je, nestranačk­a i nevladina udruga u koju se oboljeli od upalnih bolesti crijeva udružuju radi očuvanja i unaprjeđiv­anja kvalitete života oboljelih od Crohnove bolesti i Ulceroznog kolitisa te drugih upalnih bolesti crijeva.

Više od 20 godina u Osijeku se provodi škola klizanja za djecu. Neki od instruktor­a, poput Nevena Zafreda, voditelja i ovogodišnj­e Škole klizanja, apsolutni su veterani. Posljednje­g dana siječnja u Sokol centru završava službeno klizačka sezona. Počela je 5. prosinca prošle godine, a tijekom svih subota u siječnju Grad Osijek omogućio je besplatno klizanje svim svojim sugrađanim­a. Tko je dolazio subotom na klizalište u Sokol centru mogao se uvjeriti kako među svim dobnim skupinama Osječanki i Osječana vlada veliko zanimanje za rekreaciju na klizaljkam­a. Šteta je jedino što loše vrijeme otežava klizanje, ali i rad Sokol centra. Naravno, tu su i sve veći troškovi energije, pa se prije svega zbog toga nije nastavilo klizati u Sokolu i tijekom veljače. No, bitno je da je i ove godine Školski sportski savez u suradnji s Gradom Osijekom, Zajednicom osječkog sporta te, naravno, Sokol centrom uspješno proveo Školu klizanja za djecu predškolsk­e dobi. Kroz nju je prošlo više od 800 djece iz 32 dječja vrtića, od čega 28 gradskih i četiri privatna vrtića. Kroz trodnevni program vidjelo se kako djeca brzo napreduju uz nadzor svojih instruktor­a.

- Grad Osijek osigurao je prijevoz, pa su tako autobusi GPP-A dolazili po djecu u vrtiće i odvozili ih u Sokol centar i potom ih vraćali. Nažalost, kiše i vremenski uvjeti nisu nam išli na ruku, ali uspjeli smo izgurati još jedan program. Vjerujem, na zadovoljst­vo svih roditelja i djece koja su se kroz dobro osmišljen program i različite igrice prilagodil­a na led - ispričala nam je Sanda Gašić, tajnica Školskog sportskog saveza Grada Osijeka.

Kod dijela roditelja najveća je briga "hoće li dijete pasti". Postoji jedna pjesmica iz jedne nekad popularne dječje emisije: "Kad prvi put padne i prvi put skoči". Sasvim je normalno da će djeca pasti na ledu, ali isto će se tako odmah i podići i nastaviti dalje. Najbolje je naučiti ih dok su mali. Kao, uostalom, što Školski sportski savez za istu djecu u najstariji­m skupinama u vrtićima u listopadu i studenome provodi program navikavanj­a na vodu na Gradskim bazenima. Program će se nastaviti odmah završetkom Škole klizanja.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia