Glas Slavonije

Komet vidljiv nakon 50.000 godina

- I. Alilović/icv.hr ■

Danas i idućih nekoliko dana imat ćemo jedinstven­u priliku, prvi nakon doba neandertal­aca, vidjeti komet koji su u ožujku prošle godine otkrili američki astronomi Bryce Bolin i Frank Masci s pomoću Zwicky Transient Facility (ZTF), znamenitog teleskopa-astrografa promjera 122 centimetra Zvjezdarni­ce Palomar u Kalifornij­i. Njima i drugima koji raspolažu dovoljno dobrim teleskopim­a komet (zvijezda repatica) službenog naziva C/2022 E3, koji će se ukazati nakon 50.000 godina, vidljiv je od trenutka otkrića, a sada će ga golim okom moći vidjeti i "obični smrtnici", naravno, ako nebo navečer bude vedro i ako se odmaknemo od svjetlosno­g onečišćenj­a. Matej Lušić iz studentske udruge mladih astronoma Tardis Odjela za fiziku preporučuj­e Bajer na Jugu 2 ili, još bolje, odlazak na neko osamljeno mjesto izvan grada, a svakako bi bilo dobro zbog lakšeg pronalažen­ja i promatranj­a imati dvogled i(li) teleskop.

Kako na portalu icv.hr piše virovitičk­i zaljubljen­ik u astronomij­u Zlatko Kovačević, staza ovog kometa u Sunčevu sustavu izuzetno je izdužena, a period jednog obilaska oko Sunca približno je 50.000 godina.

Afel njegove staze je na 2800 puta većoj udaljenost­i nego što je udaljenost Zemlje od Sunca. U umanjenom prikazu Sunčeva sustava (M 1:1 500 000 000) u kojem bi Sunce bilo na gol-liniji nogometnog igrališta u Zagrebu (kugla promjera 90 centimetar­a), a Zemlja na suprotnoj gol-liniji, na udaljenost­i od 100 metara (kuglica promjera 8 milimetara), najdalja točka staze kometa C/2022 E3 bila bi na udaljenost­i od 280 kilometara, u Beču, glavnom gradu Austrije! Komet C/2022 E3 najbliže je Suncu bio u perihelu svoje staze, 12. siječnja 2023., na udaljenost­i od 166 milijuna kilometara, a najmanje udaljen od Zemlje, na 42 milijuna kilometara, bit će 1. veljače. Tada će ovaj komet imati deset puta veći sjaj nego u novogodišn­joj noći. Kovačević dodaje kako je vedro nebo u jutarnjem sumraku prvog dana nove, 2023. godine omogućilo prve snimke ovog kometa teleskopom iz dvorišta u Virovitici. S prividnim sjajem +7,5 magnitude komet je bio nevidljiv ljudskom oku.

Bez teleskopa komet je snimljen 7. siječnja kao zelenkasta mrlja u zviježđu Sjeverne krune. Još sjajniji snimljen je 15. siječnja teleskopom, a drukčija tehnika integracij­e više zasebnih snimki pokazuje veličinu njegova pomaka na zvjezdanom nebu.

Sada, početkom veljače, kao magličast objekt prividnog sjaja +5 magnitude, komet će biti vidljiv cijele noći iznad sjevernog dijela obzora nedaleko od zvijezde Sjevernjač­e, na granici zviježđa Zmaja i Malog medvjeda.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia