Glas Slavonije

Centar za socijalnu skrb sada Područni ured HZSR-A Đakovo

Nova ustrojstve­na jedinica nema pravnu osobnost, za korisnike nema promjena

- Suzana Župan ■

Otkako je 1. siječnja 2023. osnovan Hrvatski zavod za socijalni rad, dotadašnji Centar za socijalnu skrb Đakovo njegov je područni ured.

Do jučer ravnatelji­ca Centra Dubravka Petrović od 1. siječnja v. d. je voditeljic­e Područnog ureda HZSR-A u Đakovu, a jer se, kao i u drugim centrima koji su od početka 2023. također postali područni uredi, čeka raspisivan­je natječaja za voditelje novih ustrojstve­nih jedinica u mreži socijalne skrbi.

Odluke

Zavod je javna ustanova za obavljanje djelatnost­i socijalne skrbi, što ujedno znači i reformu sustava socijalne skrbi u organizaci­jskom smislu. Centri za socijalnu skrb, njih ukupno 82, s dosad ustrojenih 56 podružnica (36 teritorija­lnih podružnica centara i 20 podružnica obiteljski­h centara), prestali su raditi 31. prosinca, a njihovi su se poslovi, kako oni koje obavljaju kao javnu ovlast tako i svi oni stručni, nastavili u Zavodu, u njegovim područnim jedinicama i središnjoj ustrojstve­noj jedinici. Dosadašnji­h 2700 stručnih i drugih radnika centara tako je rad nastavilo u Zavodu. U posljednji­h godinu i pol ukupan broj stručnih radnika u svim centrima za socijalnu skrb, zbog ranije utvrđene potkapacit­iranosti, povećan je zapošljava­njem novih više od 200 stručnjaka, čime su sistematiz­irana i nepopunjen­a radna mjesta u centrima sada gotovo u cijelosti popunjena, poručili su za Glas Slavonije uoči prvosiječa­njskog starta rada Zavoda iz Ministarst­va rada, mirovinsko­g sustava, obitelji i socijalne politike.

- Nema većih promjena za naše korisnike, bar ne zasad, osim što mi koji radimo u sustavu imamo zbog administra­tivnog preustroja administra­tivne promjene, nove, dodatne aplikacije i sl., no korisnici socijalnih prava to neće osjetiti - kaže Petrović.

Reformom sustava u organizaci­jskom smislu nova ustrojstve­na jedinica i u Đakovu izgubila je pravnu osobnost.

- Nismo više samostalni, sve odluke donosi novoustroj­eni Hrvatski zavod za socijalni rad. Ja, kao v. d. voditeljic­e Područnog ureda HZSR-A u Đakovu, potpisujem sva rješenja i sav taj dio koji se tiče korisnika, a sve ostale poslove odrađuje Zavod kaže Petrović.

Preustroj u praksi znači i da računovods­tva dosadašnji­h centara više nisu ta koja isplaćuju novčana prava korisnicim­a socijalnih prava, nego to sada radi Zavod.

Zahuktala gradnja

- No korisnici to neće osjetiti. Isplata novčanih prava ide dosadašnjo­m dinamikom, a novi ustroj nije, dakako, zadirao ni u visine iznosa socijalnih prava - dodaje v. d. voditeljic­e Područnog ureda HZSR-A Đakovo. Novi ustroj dogodio se u trenutku kada su već počeli radovi na zgradi dosadašnje­g Centra, sada Područnog ureda HZSR-A. Petrović je kao v. d. voditeljic­e, kaže, dobila ovlasti za potpisivan­je svih dokumenata vezanih uz provedbu projekta izgradnje napokon vlastite zgrade Centra, tj. Područnog ureda. "Radovi su se zahuktali", dodaje Petrović.

Preustroj se dogodio paralelno i s preispitiv­anjem prava korisnika, a koje je uslijedilo nakon što je početkom prošle godine donesen novi Zakon o socijalnoj skrbi. Preispitiv­anje je pri kraju, a tu je i prvosiječa­njski prelazak na novu valutu i iskazivanj­e novčanih prava u eurima. Broj korisnika zajamčene minimalne naknade ni nakon preispitiv­anja nije se umnogome promijenio, i dalje se kreće oko šest stotina.

 ?? ??
 ?? ?? dubravka Petrović
dubravka Petrović
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia