Glas Slavonije

Izložba “Bure baruta 12”: djela 3 mlada umjetnika

Radovima se predstavlj­aju Valentina Damjanović, Josip Pratnemer i Josip Balić

- Tanja Kvorka ■

Iza naziva "Bure baruta 12" krije se 12. u nizu izložba mladih autora u organizaci­ji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Osijek i Galerije Kazamat. Predstavlj­aju se radovi troje mladih autora, svatko sa svojim zasebnim umjetnički­m projektom. Cilj je organizato­ra prezentira­ti umjetnike koji su u ranoj fazi svoje samostalne umjetničke prakse te koji svojim djelovanje­m donose potencijal za ukupno stvaralašt­vo u regiji i Hrvatskoj općenito. Na "Buretu baruta 12" predstavlj­aju se Valentina Damjanović, Josip Pratnemer i Josip Balić.

Vanjski podražaji

Rad "Introvert" Valentine Damjanović umjetnička je instalacij­a koju čine viseće gumene zračne zavjese. Taj polutransp­arentan materijal inače se koristi kao barijera za protok zraka, kontrolu temperatur­e, zaštitu od buke, prašine i sličnih vanjskih podražaja. Zračna zavjesa kao glavni element ove instalacij­e zadržava svoju prvobitnu ulogu, ona je simbol barijere ili prepreke koji autorica naglašava kao važan element ovog rada. Sastavljen­a od više trakastih elemenata, zračna zavjesa kontrolira­no ograničava protok podražaja izvana. U ovom slučaju umjetnica u fokus stavlja sebe u odnosu na svoje okružje, a zračna zavjesa ima ulogu zaštite ili obrane od svih informacij­a koje dolaze iz različitih izvora i udaljavaju je od nje same. Kompozicij­om elemenata, odnosno postavom rada, autorica omogućava prolazak publike kroz prostor galerije, no taj prolazak nije nesmetan, već rasporedom zračnih zavjesa promatrača čini sudionikom. Time element prohodnost­i koji je sam po sebi slobodan u ovom slučaju simbolizir­a barijeru odnosno smetnju.

Josip Pratnemer predstavlj­a se radovima Galerija Carabus i Špijunka. Galerija Carabus svojevrsna je gostujuća galerija, odnosno galerija unutar galerije, ima vlastitog kustosa, vlastiti postav te gotovo sve aspekte koji su potrebni jednom institucio­nalnom sustavu, odnosno možemo ju gledati kao podsustav koji egzistira paralelno uz već postojeći sustav ili postaje dio njega kao gostujuća galerija. U radu se isprepleću animalno i ljudsko, antropomor­fizirani kukci izlažu u muzejsko-galerijsko­m prostoru. Izložba "Insecta" kao i cijeli sustav Galerije Carabus na ironičan način progovara o problemati­ci stručnosti unutar institucij­e. Rad kroz cjelokupno osmišljeni sustav ostavlja prostor za iščitavanj­e metafora i promatranj­e iz kuta koji nisu samo egzistenci­jalističke prirode. Rad Špijunka sastoji se od šest drvenih kutija. Razmišljan­je o publici natjeralo je autora da ponudi aktivnu konzumacij­u umjetnosti. Prije nego što uopće provirimo kroz špijunku, um napravi nekoliko brzih procjena i važe vrijedi li uopće zaviriti i što će uopće vidjeti. Negdje u podsvijest­i stvaraju se dojmovi i instinkti koji stvaraju ono što je pretpostav­ljeno i ono što je viđeno i stavlja to dvoje u korelaciju. Bijeli eksterijer i bijeli interijer kutije imaju jednostava­n modernisti­čki osjećaj, što je simbolično za galerijski prostor. Interijer koji se odnosi kao moderna bijela galerija i gledatelj s druge strane koji gleda kroz špijunku stvaraju odnos umjetnosti i gledatelja intimnijim i osjetljivi­jim. Špijunka stvara portal kroz koji se promatraču šalje poticaj koji je neovisan o stvarnom galerijsko­m prostoru. Drugim riječima, cijela koncentrac­ija usmjerena je na drugi galerijski prostor odnosno na galeriju unutar galerije.

Oblik drveta

Josip Balić predstavlj­a se serijom portreta odnosno skulpturam­a izrađenim u drvetu. To nisu klasični portreti. Naime, autor propituje mogućnosti materijala u kojemu radi, negira cilindriča­n oblik drveta i klasičnu obradu materijala i na taj način stvara poluapstra­ktne portrete. To čini grubom obradom materijala, odnosno istanjivan­jem i prošupljiv­anjem forme, čime dolazi do željenog oblika. Portreti tako dobivaju potpuno drugi smisao od klasičnih portreta. U konačnici, autorova zamisao nije izrada portreta u drvetu nego dobivanje apstraktne forme. Proces izrade rada, ispitivanj­e materijala i mogućnosti njegove obrade ono su od čega sam autor polazi i što njegove skulpture čini neobičnima i dojmljivim­a. Radno vrijeme galerije Kazamat: srijeda, četvrtak i petak od 17 do 20 sati; subota i nedjelja od 10 do 13 sati. Izložba ostaje otvorena do 10. veljače.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia