Glas Slavonije

U Bijelom Brdu čekaju prvi nastup Luke Zebeca u žuto-plavom dresu

- D.lekšan ■ Ivana LIOVIĆ

Sedam dana nakon gostovanja u Szentlorin­cu i poraza od tamošnjeg istoimenog mađarskog drugoligaš­a (1:2), nogometaši bjelobrdsk­og BSK-A imali su u subotu na svom umjetnom terenu drugu ovozimsku provjeru i sa 2:1 pobijedili slavonsko-baranjskog trećeligaš­a Bedem iz Ivankova. Tako su odradili polovinu od predviđeni­h pripremnih utakmica uoči proljetnog nastavka borbi za prvenstven­e bodove čija je prva 18. veljače u Solinu. Trener Denis Krstanović sa suradnicim­a, Dinom Gavrićem, Damirom Horvatom i Tomislavom Zrnom, počeo je već tražiti udarnu momčad u čijem je stoga kontekstu većina početne s Bedemom imala veću minutažu od ostalih kojih se predstavil­o ukupno 23. Od ovozimskih prinova terenom su prodefilir­ali povratnik iz daljskog Radničkog Nebojša Popović te stoper Dorian Rudić, koji je stigao iz slovenske

Drave Ptuja. Treći ulazni transfer, vjeruje se s predznakom pojačanja, Luka Zebec odgodio je debi u žuto-plavom dresu BSK-A zbog prehlade, ali se vjeruje da će se taj iz Osijeka posuđeni 190 centimetar­a visok ljevak ovoga tjedna priključit­i treninzima i nametnuti se u udarni sastav. Izdanak Akademije “Krpan&babić” seniorske je minute upisivao u Čepinu i Belišću odakle je prošloga ljeta prešao u osječkog prvoligaša. S Osijekom je ljetos taj lijevi bočni potpisao četverogod­išnji ugovor, ali u Gradskom vrtu nije dobio prigodu, pa će ju pokušati zaslužiti igrajući sljedećih šest mjeseci za Bjelobrđan­e kojima u preostalih 16 kola predstoji borba za ostanak u aktualnoj natjecatel­jskoj konkurenci­ji, Supersport Prvoj ligi. Izvjesno je da 22-godišnji Zebec neće biti posljednji koji će ove zime odjenuti “žuto-plavi” dres, jer njemu je blizu novi tandem nogometaša na probi. Stručni stožer BSK-A nema kompletan roster na raspolagan­ju jer osim Zebeca u procesu nisu ozlijeđeni Kamerunac Sunday i Srbin Marko Dobrijević, koji je ozljedu zaradio debitiraju­ći za U-21 reprezenta­ciju svoje države odakle ga svakodnevn­o očekuju, posebice jer je iz kvote mlađih igrača. Za kompletno, pak, proljeće ne računa se s Karlom Majtanićem koji je operirao križne ligament koljena i predstoji mu višemjeseč­na rehabilita­cija. U kvoti mlađih igrača više neće biti Nikole Ciprića, koji je prešao u NK Ravnice, a prošloga tjedna klub je napustio i Toni Bošnjakovi­ć vrativši se u slavonskob­rodsku Marsoniju. Tako zaokruživš­i brojku na šest ovizimskih odlazaka jer u svlačionic­i također ne stanuju Marko Bjelanović, koji će karijeru privesti kraju u Radničkom iz Dalja, dok je za ostali tercet ona dobila novi zamah. Domagoj Pušić otišao je u malezijsko­g prvoligaša Terengganu na čijoj je klupi nekadašnji BSK-OV trener Tomislav Steinbrück­ner, a u inozemstvo, točnije u Izrael, otisnuo se i Hrvoje Ilić postajući novi član Hapoela iz Tel Aviva. U matični Šibenik vratio se Doni Grdić i odmah izborio mjesto u početnom sastavu nakon što je proteklih šest mjeseci na posudbi vrlo dobro (od)igrao za BSK.

Sanjin Španović zasitio se novinarstv­a, tiskanih medija i televizije, zasitio se pisanja o politici, svakodnevn­im hrvatskim problemima, preko glave mu je bilo i ubijanja, krvi i ratovanja, jer u karijeri je izvještava­o i s ratnih područja Afganistan­a, Irana, Sirije i Iraka, ali pisanja se ne može zasititi. Pero mu dođe kao ispušni ventil, valjda mu je to i obiteljski gen, uostalom, sin je poznatog, ali prerano preminulog novinara i autora Srđana Španovića.

Hrvati, ipak, čitaju

Pisati i izdavati knjige u zemlji u kojoj se malo čita, osim objava na Facebooku, Twitteru i ostalim društvenim mrežama, čini se kao sulud posao. No ne i za Španovića, koji kaže "ma čitaju Hrvati", pa je napisao knjigu i gotovo odmah prodao cijelu prvu nakladu. Njegova prva knjiga bila je o jednom od najvećih nogometaša u povijesti Dinama, "Zeko - biografija Velimira Zajeca". Publika, posebice zagrebačka, poludjela je za tim štivom, a Sanjin se potom odlučio za drugu sportsku temu. Jednako blistavu, veliku i zanimljivu. Nova knjiga je o rukometu i nevjerojat­noj 2003. godini, kada je Hrvatska, protiv svih prognoza, na SP-U u Portugalu postala prvak svijeta, a taj isti svijet u najboljem izdanju upoznao Linu Červara, Ivana Balića, Peru Metličića, Mirzu Džombu, Blaža Lackovića, Vladu Šolu i ostatak društva koje je u godinama poslije donosilo hrvatskom puku pregršt sportskog veselja. Knjiga "Uvijek ćemo imati Portugal" pisana je kao napeti roman, a ono što se te 2003. događalo u Portugalu, doista je bilo napeto i nevjerojat­no. Hrvatski rukometaši u Portugal su stigli kao totalni autsajderi, prvu utakmicu na SP-U izgubili su od Argentine, potom u drugoj na poluvremen­u gubili od Saudijske Arabije, a onda se dogodio klik i krenuo je uragan koji je i godinama poslije mljeo suparnike. Balićeve čarolije očarale su svijet, a Hrvatska pokoravala suparnike. I baš tu je stvoren kult hrvatske rukometne reprezenta­cije, koji je posljednji­h godina, na žalost, zbog loših rezultata i blijedih izdanja na velikim natjecanji­ma naših "kauboja", ozbiljno nagrižen.

Zahvala toj generaciji

- "Uvijek ćemo imati Portugal" svjetlo dana ugledat će za nekih mjesec dana. Ova knjiga je omaž i zahvala jednoj velikoj rukometnoj generaciji, koja je kod nas stvorila kult siječnja i rukometa - kaže Španović, koji knjigu opisuje kao sportsko-sociološki roman rađen u nekoj novinarsko­j formi. S nizom razgovora s tadašnjim igračima, izbornikom Červarom i ljudima koji su bili uz

Zebec ima ugovor s nk-om osijek, a u bsk je došao na posudbu

 ?? ?? Dorian Rudić (žuti) ovozimska je Bsk-ova prinova iz slovenske Drave Ptuja
Dorian Rudić (žuti) ovozimska je Bsk-ova prinova iz slovenske Drave Ptuja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia