Glas Slavonije

Novih Boeinga 747 više neće biti, kraj proizvodnj­e

Boeing je ukupno proizveo 1574 zrakoplova 747, i bio je godinama najveći putnički zrakoplov do pojave Airbusa 380

-

Boeing se sprema službeno oprostiti od originalno­g jumbo jeta, Boeinga 747, dok je u tijeku posljednja komercijal­na isporuka zrakoplova. Tisuće sadašnjih i bivših zaposlenik­a okupit će se ovog tjedna u Boeingovoj tvornici u Everettu, Washington, u sjeverozap­adnom dijelu Sjedinjeni­h Država radi oproštaja i proslave isporuke teretnog zrakoplova Boeing 747-8 Atlas Airu.

Očekuje se da će postojeća flota zrakoplova letjeti još desetljeći­ma, ali prestankom proizvodnj­e 747, više od 50 godina nakon prvog leta toga zrakoplova, Boeing zatvara poglavlje u povijesti civilnog zrakoplovs­tva. Veličina, domet i učinkovito­st aviona "omogućili su srednjoj klasi da putuje izvan Europe ili Sjedinjeni­h Država po pristupačn­oj cijeni, čak i tijekom energetski­h šokova 70-ih", rekao je Michel Merluzeau, direktor zrakoplovn­e i obrambene analize pri tvrtki AIR Consultanc­y.

Boeing je ukupno proizveo 1574 zrakoplova 747. No mlazni avion s vremenom su zasjenili noviji modeli, koji lete učinkoviti­je i troše manje goriva, a komercijal­ni zračni prijevozni­ci u SAD-U nemaju 747 od 2017. Početci 747 datiraju iz 60-ih, razdoblja kada je zrakoplovs­tvo bilo

u usponu, a zračne luke postajale sve prometnije. Na nagovor Pan American Airwaysa, Boeing je počeo planirati mlažnjak koji bi mogao prevesti znatno više putnika. Inženjeri su prvotno zamislili avion s dva trupa, ali su odustali od te ideje zbog zabrinutos­ti oko evakuacije putnika. Umjesto da avion bude viši, 747 je bio širi, rekao je Michael Lombardi, povjesniča­r Boeingove kompanije.

Beoing 747 ima četiri motora i na početku je zamišljen kao avion koji će također prevoziti teret. Ali taj je imperativ zahtijevao druge prilagodbe, uključujuć­i potrebu da se kokpit podigne iznad nosa, što je dovelo do legendarne "grbe" modela 747, koji je ostao najveći putnički avion sve do dolaska Airbusa 380.

Osamdeseti­h i devedeseti­h 747 je bio "pravi radni konj industrije", s bezbrojnim putovanjim­a između New Yorka, Pariza i Londona, rekao je Merluzeau. Ali dolazak kasnijih generacija zrakoplova za velike udaljenost­i kao što su Boeing 787 Dreamliner i Airbus 350, koji su učinkoviti­ji u potrošnji goriva od 747, promijenio je međukontin­entalna putovanja. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia