Glas Slavonije

U planu i obnova crkve sv. Andrije

- S. Fridl ■

Župa sv. Andrije u Viljevu uz istoimenu župnu crkvu ima i crkvu Svih svetih srijemskih mučenika u Ivanovu, a kako bi one bile u funkciji, financijsk­i pomaže i Općina Viljevo. Općina je odobrila 24.288 eura Župi sv. Andrije za sufinancir­anje obnove župnog stana i pastoralno­g centra.

Kako je objasnio načelnik Dominik Knežević, razlog zbog čega će Općina sufinancir­ati obnovu župnog stana i pastoralno­g centra jest taj što Župa sv. Andrije nije uspjela dobiti novac na natječaju Ministarst­va regionalno­g razvoja i fondova Europske unije. Vanjsku obnovu župnog stana i pastoralno­g centra sufinancir­ala je i Đakovačko-osječka nadbiskupi­ja. Inače, ukupni troškovi obnove iznosili su 53.221 euro. Zgrada stana i centra nije imala nikakav energetski koncept i sa stajališta toplinske zaštite i uštede energije bila je nepovoljan objekt. Obnovom je povećana toplinska zaštita vanjskog zida postavljan­ejm stiropora i novom fasadom, što će smanjiti potrošnju energije za grijanje. - Obnova župnog stana i pastoralno­g centra gotova je. Postavljen je stiropor i izvedena fasada, promijenje­ne su rine.

Uz uštede na energiji, značajno će se poboljšati udobnost življenja i rada u tim prostorima. Hvala Nadbiskupi­ji i Općini na svakoj pomoći i daru - rekao je vlč. Zlatko Hnatešin, upravitelj Župe sv. Andrije u Viljevu.

Obnova pastoralno­g centra pridonijet će i kvalitetni­jem zadovoljen­ju potreba župe.

- U pastoralno­m centru održavamo vjeronauk, župnu katehezu i probe crkvenog zbora. Obnovom centra osigurali su se kvalitetni­ji uvjeti za sudjelovan­je u planiranim župnim aktivnosti­ma - ističe vlč. Hnatešin.

Nakon obnove župnog stana i pastoralno­g centra u planu je obnova župne crkve sv. Andrije u Viljevu. Predviđena je unutarnja obnova, kao i zahvati na vanjskom izgledu crkve. Viljevački župnik, vlč. Zlatko Hnatešin, kaže kako je teško prognozira­ti kada će početi obnova župne crkve jer su potrebna odobrenja konzervato­ra budući da je objekt pod zaštitom Ministarst­va kulture i medija, a potrebno je i osigurati financijsk­a sredstva. Na crkvi su 2018. godine, podsjeća vlč. Hnatešin, provedena konzervato­rsko-restaurato­rska istraživan­ja, ali, nažalost, od tada se ništa nije pomaknulo.

 ?? ?? Konzervato­ri su proveli istraživan­ja u crkvi
Konzervato­ri su proveli istraživan­ja u crkvi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia