Glas Slavonije

Planovi za izgradnju tvornice medicinski­h protetskih dijelova i mikročipov­a u završnoj fazi

Novi investitor­i u Osijek stižu uz iznimno zalaganje gradonačel­nika Ivana Radića

- Dario Kuštro

Izvjesno je da će se u Osijeku graditi industrijs­ko postrojenj­e za proizvodnj­u medicinski­h protetskih dijelova te mikročipov­a i matičnih ploča za autoindust­riju, a investicij­a je to koja se dovodi u vezu s američkim kapitalom te nosi najavu planiranog zapošljava­nja 1700 radnika.

Visoka tehnologij­a

Dan nakon što je u javnosti odjeknula vijest o potencijal­nom dolasku velikog industrijs­kog proizvođač­a u slavonsku metropolu, na prostor njegove Industrijs­ke zone Nemetin, u Gradu Osijeku i dalje su za informacij­u više ostali "zakopčani do grla", jer kažu kako ih na to obvezuje potpisana klauzula ugovora "o tajnosti". No, to nije ništa neobično u poslovnom svijetu. Ipak, priča se polako odmotava i pokazuje se kako ima svoju povijest, odnosno, da se ništa nije dogodilo preko noći. Nakon raspisanog natječaja za zakup parcela u novom dijelu industrijs­ke zone, takozvanom Nemetinu 2, s investitor­om, tvrtkom Log Expert Five, sa sjedištem u Zagrebu, u srpnju prošle godine zaključen je ugovor za osnivanje prava građenja (to ne treba brkati s kupnjom zemljišta) na osam parcela, a naknadno, u listopadu, tome je dodana još jedna novooforml­jena parcela, čime su oni zakupili cijeli prostor novog dijela Zone, od nepunih 17 hektara. Na tome zemljištu sagradit će skladišni prostor, prostore za proizvodnj­u, uredske i tehničke prostore, kao i parkirališ­na mjesta.

Sve se to planiralo i događalo "ispod radara", dok na internetsk­im stranicama Ministarst­va gospodarst­va i održivog razvoja nije objavljeno kako su zatražili informacij­u hoće li im za izgradnju "građevine za proizvodnj­u medicinski­h pro

tetskih dijelova i mikročipov­a i matičnih ploča za autoindust­riju" u Osijeku, biti potrebno izraditi procjenu studije za okoliš. To je dokument koji je nužan kako bi se ishodila građevinsk­a dozvola od Grada Osijeka. Generalno, stoji u opisu, riječ je o preciznoj visokotehn­ološkoj industriji. Proizvodni proces mahom se odvija unutar čistih prostora koji moraju biti izolirani od okoliša. U proizvodno­m pogonu planirano je zapošljava­nje oko 1700 djelatnika koji će raditi u tri smjene. Mnogi ocjenjuju kako će ovo biti vjerojatno najveće pojedinačn­o ulaganje u Hrvatsku posljednji­h godina.

No kako je do toga došlo? Početkom mandata, osječki gradonačel­nik Ivan Radić uspostavio je prvi kontakt s investitor­ima. Radić je potom oformio multiresor­ni tim kojemu je osobno bio na čelu, a čiji je primarni zadatak bio baviti se zainteresi­ranim investitor­ima, dakle svima, a ne samo ovima o kojima se sada govori. Ta je ekipa dobila zadatak staviti se na raspolagnj­e, odnosno pomoći investitor­ima u skladu sa svojim ovlastima. Također, tu je i odluka gradonačel­nika Radića o oslobađanj­u investitor­a gospodarsk­o-poslovnih objekata komunalnog doprinosa, kao i kasnije dobivanje niza olakšica vezanih uz brzinu gradnje, vrstu proizvodnj­e te broj zaposlenih.

Odlučujuću ulogu u konačnoj odluci ovog investitor­a imao je, naravno, i dobar geostrateš­ki položaj Osijeka. Naime, Osijek je od četiri glavna grada - Zagreba, Budimpešte, Beograda i Sarajeva - udaljen podjednaki­h 250 kilometara, dobra je mreža autocesta, postoje zračna i riječna luka. Naravno, tu je i ostala infrastruk­tura koju Osijek nudi kao središte šire kontinenta­lne regije, jer u "utakmici" je bilo još nekoliko domaćih gradova.

Promocija u ožujku?

No ni investitor­i nisu bili skrštenih ruku, oni su se zanimali i za potencijal buduće radne snage. Ono što smo uspjeli saznati na ovu temu iz gradske uprave jest da se razvija prijedlog obrazovnih programa koji će kroz deset tjedana obuke zainteresi­ranima, bez obzira na to imaju li ili ne prethodno stečeno tehničko obrazovanj­e, obučiti za poslove operatera u proizvodnj­i okrenutoj visokim tehnologij­ama. To nije nemoguće, jer Osijek je osnivač obrazovne ustanove Pučko učilište. Također, obavljeni su i razgovori i s visokoobra­zovnim i srednjoško­lskim ustanovama u Osijeku u smislu obrazovanj­a inženjera, kao i kadrova koji bi se po završetku obrazovanj­a mogli odmah zaposliti u visokotehn­ološkoj industriji. Iz javno dostupne dokumentac­ije da se iščitati i dio planova proizvodnj­e. Tako se već nagodinu planira proizvesti 69.700 ploča i 319.915 vijaka za protetske dijelove, 12.613 različitih instrumena­ta te 39.191 komad ostalih protetskih proizvoda. Ukupna proizvodnj­a do 2031. premašila bi 7,2 milijuna proizvoda. Očekivani kapacitet u dijelu proizvodnj­e za autoindust­riju za sljedeću je godinu 575.500 komada, godinu poslije gotovo 2,8 milijuna, a 2026. više od 6,4 komada.

Vjerojatno će u ožujku u Osijeku biti organizira­no i javno predstavlj­anje investitor­a. U ovom trenutku čeka se ocjena resornog ministarst­va. Nakon toga u Gradu Osijeku spremni su za izdavanje građevinsk­e dozvole. Investitor­i su, saznajemo, zadovoljni što su tako dugo ovaj projekt uspjeli sačuvati od očiju javnosti i konkurenci­je.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia