Glas Slavonije

Prvi po pretilosti i drugi po smrtnosti od raka u EU-U

- ■

Hrvatska je prva po pretilosti, druga po smrtnosti od raka i peta po pušenju u Europskoj uniji, navodi se u izvješću Organizaci­je za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Zemlja je 2019. imala 311 slučajeva smrti od raka na 100.000 stanovnika, 25 posto više od prosjeka EU-A. Lošija je samo susjedna Mađarska. Najčešći uzroci smrtnosti od raka među muškarcima su rak pluća, uključujuć­i dušnik i dušnice (2013 smrtnih slučajeva), debelog crijeva (1264) i prostate (809). Kod žena su najčešći uzroci bili rak pluća (870 smrtnih slučajeva), debelog crijeva (839) i dojke (757). Procijenje­na incidencij­a raka u Hrvatskoj približno je jednaka prosjeku EU-A, ali Hrvati puno manje od prosjeka Unije sudjeluju u programima za rano otkrivanje raka dojke, vrata maternice i debelog crijeva. Na to se rjeđe odazivaju stanovnici na ruralnim područjima te nižeg stupnja obrazovanj­a i dohotka, kaže OECD.

Hrvatska ima veću stopu prekomjern­e tjelesne težine nego ijedna druga članica EU-A, a u samom je vrhu i prema udjelu pušača. Pušenje, prekomjern­a tjelesna težina i pretilost te onečišćeni

OECD: Kvaliteta liječenja raka u Hrvatskoj niža je nego u drugim državama članicama EU-A

zrak veći su čimbenici rizika od raka u Hrvatskoj nego u drugim članicama. "Kvaliteta liječenja raka u Hrvatskoj niža je nego u drugim državama članicama EU-A. IHME procjenjuj­e da je 2019. zbog raka izgubljeno 282.113 godina života ili 6641 na 100.000 stanovnika, 15 posto više od prosjeka EU-A od 5717 u istoj godini", ističe se. Istovremen­o su ukupni troškovi liječenja raka 11 posto veći od prosjeka Unije. U izvješću se upozorava na to da "nedostatak zdravstven­ih radnika i medicinske opreme ograničava pristup liječenju raka". Hrvatska je u prosincu 2020. predstavil­a Nacionalni strateški okvir protiv raka od 2020. do 2030. Iste godine postala je prva članica EU-A koja je uvela nacionalni probir za rano otkrivanje raka pluća. Napredoval­o se u organizaci­ji palijativn­e skrbi, ali nedovoljno, navodi se u izvješću. Hrvatima su besplatno dostupna dva cjepiva za smanjenje incidencij­e infekcija povezanih s rakom: cjepivo protiv virusa hepatitisa B, koji se povezuje s rakom jetre, i cjepivo protiv HPV-A, koji se povezuje s rakom vrata maternice i drugim vrstama raka, dodaje OECD.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia