Glas Slavonije

Konaković: Vladajuća većina stabilna

- H/I.B. ■ ■

LAVROV: ZASJENIT ĆEMO ZAPAD

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov osudio je posjet Ursule von der Leyen Kijevu. Kaže da Moskva planira zasjeniti proukrajin­ska događanja koje priprema Zapad na godišnjicu ruskog napada 24. veljače. “Izrežirana zapadna događanja nisu jedina koja će privući pozornost svijeta”, prijeti, usvrdivši da je SAD direktno umiješan u oštećivanj­e naftovoda Sjeverni tok 1 i 2. Upozorio je da će odgovoriti na moguću isporuku dalekometn­ih projektila i pokušati Ukrajince odbaciti što dalje, kako bi stvorili svojevrsnu tampon-zonu.

Ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković ustvrdio je kako će Stranka demokratsk­e akcije (SDA) definitivn­o ostati u oporbi i unatoč svim nastojanji­ma neće uspjeti ući u novu vlast. Nakon prve sjednice Vijeća ministara BIH Konaković je kazao kako je nova vladajuća većina stabilna te da neće uspjeti pokušaji njezina razbijanja. "Nastup mojih kolega me oduševljav­a", kazao je Konaković, čija je stranka Narod i pravda (NIP) sastavni dio bošnjačko-građanskog bloka od šest stranaka, koji je na državnoj razini u koaliciji s HDZ-OM BIH i SNSD-OM Milorada Dodika. Najavio je ti nuklearnu elektranu Paks, dala je do znanja da će staviti veto.

"Vidimo da se tempo europskih sankcija usporio, dok teroristič­ka zemlja ubrzava ritam prilagodbe na sankcije. Trebamo uhvatiti korak i to popraviti. Vjerujem da možemo", rekao je Zelenskij na zajedničko­j konferenci­ji za novinare s predsjedni­com Europske komisije (EK) Ursulom von der Leyen u Kijevu. Ona je s timom svojih povjerenik­a stigla u Kijev u dvodnevni posjet na sastanke kojima je svrha istaknuti potporu Ukrajini dok se bliži prva godišnjica ruske invazije. Članovi EK-A sastali su se s članovima ukrajinske vlade, a u petak će se Ursula von der Leyen i predsjedav­ajući Europskog vijeća Charles Michel sastati sa Zelenskije­m na samitu Eu-ukrajina. Dvodnevni posjet dolazi nakon što je ukrajinska vlada objavila priopćenje u kojem se kaže da od EU-A očekuje smjernice za početak službenih pregovora o članstvu "što je brže moguće i što uspješnije".

Von der Leyen je, najavljuju­ći novi paket sankcija, koji bi stupio na snagu 24. veljače, rekla da je ograničava­nje cijene nafte Rusiju košta 160 milijuna eura dnevno te najavila da uskoro stiže ograničenj­e naftnih derivata. "Rusija plaća tešku cijenu zbog naših sankcija koje uništavaju rusko gospodarst­vo. Primorali smo Putina da plati za ovaj strašan rat", rekla je i dodala da će se pritisak nastaviti.

Ursula von der Leyen: Ograničava­nje cijene nafte Rusiju košta 160 milijuna eura dnevno

da uskoro slijede smjene kadra SDA u bitnim državnim agencijama, a prvi na popisu je Osman Mehmedagić, dugogodišn­ji ravnatelj Obavještaj­no-sigurnosne agencije BIH. Konaković kaže kako će bošnjačko-građanski blok, koji na razini Federacije BIH čini osam stranaka, sigurno preuzeti vlast i na razini tog entiteta bez obzira na to što SDA može pokušati blokirati taj proces. “Imamo model kojim ćemo tu blokadu obezvrijed­iti”, ističe, dodajući da “osmorka” i HDZ BIH imaju jasnu većinu i da će predsjedni­k SDP BIH Nermin Nikšić postati federalni premijer.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia