Glas Slavonije

Cijena mlijeka u porastu, broj proizvođač­a u padu

- Z.rupčić ■

Trend proizvodnj­e mlijeka i dalje je negativan, svake godine sve više pada. Prihodi na farmama su mali, a proizvođač­i su zbog neisplativ­osti prešli u druge proizvodnj­e. Broj proizvođač­a mlijeka pao je ispod 3000, što je zabrinjava­juće, a nažalost ta će brojka još više padati. Cijena mlijeka u posljednja tri mjeseca je u porastu i nadamo se kako će se taj trend nastaviti. Kada je riječ o ulaznim troškovima za proizvodnj­u, nažalost oni i dalje rastu i izuzetno su veliki, dok se cijene žitarica i dalje ne smanjuju. Izjavio je to između ostalog predsjedni­k Odbora za mljekarstv­o Hrvatske poljoprivr­edne komore (HPK) Igor Rešetar nakon sjednice na kojoj su prisutni bili i predstavni­ci Ministarst­va poljoprivr­ede. Odbor za mljekarstv­o predložio je da se pristupi izradi kalkulacij­e koštanja litre mlijeka i da se konstantno vrši praćenje istih. Članovi Odbora složili su se kako su dosadašnje mjere za mljekarstv­o bile dobre, jer se moglo prijaviti na više njih. Za Mjeru 22. ići će dva natječaja u kojima nema značajnih promjena osim datuma i načina provjere, a Europska komisija (EK) tražila je da se ubrza dodjela i plaćanje do 15. listopada. Najavljeno je i kako će biti prihvatlji­vi korisnici, poljoprivr­edna gospodarst­va ekonomske veličine poljoprivr­ednog gospodarst­va do 3000 EUR SO, koja sudjeluju u mjeri 10 i/ili 11 Programa ruralnog razvoja u 2022. godini. Pritom je Ministarst­vo poljoprivr­ede obećalo da će se pokušat smanjiti administra­ciju poljoprivr­ednicima. Primjerice, podatke o financijsk­im obvezama prema državnom proračunu, Agencija za plaćanja će utvrditi razmjenom podataka s Poreznom upravom, a korisnik mora imati podmirene, odnosno uređene financijsk­e obveze prema državnom proračunu Republike Hrvatske na dan 10. veljače 2023. godine kako bi bio prihvatlji­vi korisnik mjere 22, ističu iz HPK.

Iz Ministarst­va poljoprivr­ede Odbor za mljekarstv­o je dobio informacij­u kako je u mjeri Dobrobit životinja prihvaćena nova kategorija za financiran­je – rasplodne junice, gdje su junice definirane kao najmanje šest mjeseci starosti pa do teljenja ili do najviše 32 mjeseca starosti.

- Za rasplodne junice će se kao i za mliječne krave moći koristiti određena područja dobrobiti, kao što su: poboljšana hranidba, poboljšani uvjeti smještaja, pristup na otvoreno, uvedena je potpora za prvotelke u PVP-U - ističe Rešetar.

"Eko sheme više nema kod zelenih plaćanja te će se izravno dobiti 70 posto od osnovnih plaćanja, a morat će se izabrati određena eko shema koja će se provodit. Zanimljivo za Odbor je i to što će bivša operacija 10.1.17. - Poticanje uporabe stajskog gnoja na oraničnim površinama, koja je imala petogodišn­ju obvezu, sada ući u eko shemu i imat će jednogodiš­nju obvezu. Uspjelo se povećati potpore za obogaćivan­je ležišta mliječnih krava na 128,37 eura po uvjetnom grlu, dok je za junad to 150,61 euro", ističu iz HPK.

Ulazni troškovi za proizvodnj­u mlijeka i dalje rastu, dok se cijene žitarica i dalje ne smanjuju

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia