Glas Slavonije

Ciklus filmova “And the Oscar Goes to”

- V. Latinović ■

Nedavno su objavljene nominacije za ovogodišnj­u nagradu Američke akademije filmskih znanosti i umjetnosti - Oscar, a već tradiciona­lno u kinematogr­afu Urania kreće ciklus filmova "And the Oscar Goes To". Neke od naslova publika je već mogla vidjeti, a u idućim tjednima ljubitelji filma imat će priliku pogledati još osam nominirani­h naslova.

Premijerno na program stiže crna komedija scenarista i redatelja filma "Tri plakata izvan grada" i "In Bruges" Martina Mcdonagha, u kojoj su zvijezde Colin Farrell i Brendan Gleeson. Film nosi naslov "Duhovi otoka", a osvojio je devet nominacija. Drama o iskupljenj­u "Kit", redatelja Darrena Aronofskog, pokupila je tri nominacije, a jedan od najhvaljen­ijih filmova godine je "Tar", originalna priča koju je redatelj Todd Field napisao za dvostruku dobitnicu Oscara Cate Blanchett. Film je osvojio šest nominacija. Tu je i "Babylon", film koji prati uspone i padove više likova tijekom ere neobuzdane dekadencij­e u počecima Hollywooda. Redatelj je Damien Chazelle, a film je osvojio četiri nominacije za Oscara. Na program

Kino kluba vraća se i ovogodišnj­i predvodnik po broju nominacija, film "Sve u isto vrijeme", koji je osvojio čak 11 nominacija, a do danas je osvojio više od 260 različitih filmskih nagrada i priznanja. Ovaj film istovremen­o je vizualni spektakl i dubokoumno djelo koje jednako privlači publiku koja filmove gleda iz čiste zabave, ali i one koja u filmovima traži i nešto više. Redateljsk­i ga potpisuje dvojac Daniels (Daniel Kwan i Daniel Scheinert).

Neki od potencijal­nih oscarovaca tek trebaju stići na program kina Urania. Od 9. veljače moći ćete pogledati filmove "Poslije sunca" (jedna nominacija), "Carstvo svjetlosti" ( jedna nominacija) prikazuje se od 23. veljače, a očekuje se i povratak filma "Trokut tuge" (tri nominacije), u kojem glumi naš Osječanin Zlatko Burić.

Uz to, u kino stiže i film koji nije nominiran za Oscara, ali se o njemu mnogo govori i piše, a to je “Čovjek zvan Otto”. Priča je to o Ottu Andersonu (Tom Hanks), mrzovoljno­m starcu čija je jedina radost kritiziran­je susjeda, a kojemu će neočekivan­o prijateljs­tvo svijet okrenuti naglavačke.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia