Glas Slavonije

Ako ne dobiju informacij­u o isplati otpremnina, radnice će prosvjedov­ati u Zagrebu

- Branka STARČEVIĆ TESARI ■

KONTAKT: Dijana STANIĆ REŠICKI // 031 223 230

Bivše radnice Orljave s predstavni­cima Novog sindikata i Sindikata tekstila, kože, obuće i gume okupile su se u četvrtak u požeškoj pješačkoj zoni kako bi još jednom upozorile na situaciju oko isplate otpremnina te najavile potencijal­ne daljnje korake u svojima traženjima. Prošlo je 18 mjeseci od stečaja požeške Orljave, nekretnine i pokretnine pomalo se rasprodaju, a radnice i dalje čekaju svoje otpremnine. Vlada RH, čini se, još nije ispunila obećanje koje je bivši ministar u Ministarst­vu prostornog uređenja, graditeljs­tva i državne imovine Ivan Paladina dao radnicama nakon prosvjeda na Markovu trgu u studenome 2022., a prema kojemu je do kraja siječnja 2023. obećao obavijesti­ti radnice o mogućem rješenju za isplatu otpremnina.

- Na računu stečajnog dužnika sada već ima oko 200 tisuća eura, a potraživan­ja radnica za svoje otpremnine su 450 tisuća eura. Ima još nekretnina koje se prodaju, treba sjesti i napraviti plan, a svatko treba odvojiti neznatan iznos da se ovaj slučaj jednom zatvori. Nažalost, nisu zadržali proizvodnj­u, nisu pomogli ovim radnicama da nastave raditi za nešto malo više od minimalne plaće, onda bar neka plate otpremnine - rekao je predsjedni­k Novog sindikata Mario Iveković te dodao da traže kompletan iznos otpremnina na temelju odgovornos­ti Vlade RH za njihove radnice. Orljava je, podsjetimo, bila u stopostotn­om www.glas.hr/slbar vlasništvu države.

- Budući da desetak dana nakon upućenog dopisa mi nemamo odgovor ministra Bačića, danas smo se dogovorili da ako ne dobijemo u iduća dva tjedna taj odgovor, organizira­t ćemo novi prosvjed u Zagrebu, jer očito je to jedini način kako se u Hrvatskoj može doći do razgovora ili pregovora s vladajućim­a - rekao je je Iveković. Dodaje kako su obavijesti­li i o kontaktima koje imaju s njemačkom tvrtkom Olymp, koja je bila glavni Orljavin kupac i koja, kako je ustvrdio, i dalje pokazuje neodgovorn­ost. - Mislim da će se konačno rješenje naći kada se sastanu hrvatska Vlada i njemački Olymp i dogovore se tko će dati koliko. Radi se o sredstvima koja su za obje strane sitna. Mi ćemo kao sindikati na tome ustrajati i ako ne dođe do dogovora, zaključili smo da je 8. ožujka možda najzgodnij­i dan da se upozori na potraživan­ja tekstilnih radnica u Hrvatskoj u 21. stoljeću - najavio je Iveković.

Iveković: 8. ožujka možda je najzgodnij­i dan da se upozori na potraživan­ja tekstilnih radnica u Hrvatskoj

 ?? ??
 ?? ?? Mario Iveković
Mario Iveković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia