Glas Slavonije

Izgubili najviše stanovnika, zaslužuju posebnu pozornost

- M.L.O. ■

zaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, predvođeno županom Damirom Dekanićem, bilo je u radnom posjetu Općini Drenovci. Načelnik Josip Nasurović i njegovi suradnici upoznali su ih s aktualnost­ima, projektima i problemima koji ih tište, a razgovaran­o je i o mogućnosti­ma i načinima njihova rješenja.

Župan je ustvrdio da je, što se tiče demografij­e, situacija na tom području nepovoljna, jer to je općina koja bilježi najveći pad broja stanovnika u županiji, i da zbog te činjenice zaslužuje posebnu pozornost. Istaknuo je da je Općina Drenovci jedna od onih koji mnogo rade, trude se, ima mnogo ideja, i stoga zaslužuje pomoć u njihovoj realizacij­i. Kao pozitivan primjer istaknut je Poljoprivr­edni poduzetnič­ki inkubator Drenovci, čiji je prostorni kapacitet u cijelosti popunjen. Trenutačno se ispituje tržište, i ako rezultati budu povoljni, krenut će suradnja s online trgovinama. Inkubator provodi i uspješan projekt kratkih lanaca opskrbe. Okreće se i prema turizmu i radi na projektu vrijednom približno dva milijuna kuna, u okviru kojega će biti sagrađena kušaonica domaćih proizvoda. Na radnom se sastanku razgovaral­o i o poljoprivr­edi i problemu koji je nastao umanjivanj­em dotacija države vezano uz kvalitetu zemljišta. Odlučeno je da će se općine Vrbanja, Drenovci i Štitar zajednički obratiti Ministarst­vu kako bi se vidjele mogućnosti povratka na dosadašnju klasifikac­iju. Dotaknuli su se i školstva i potrebe gradnje školske sportske dvorane. Za izradu projektno-tehničke dokumentac­ije Županija je dosad izdvojila približno 330 tisuća kuna. Škola u Drenovcima ima u cijelosti opremljenu kuhinju i može distribuir­ati obroke i u škole u Račinovce i Posavske Podgajce. Općina Drenovci slovi kao najaktivni­ja općina u županiji po traženim i povučenim sredstvima u kulturi za 2022., ali i za sve prethodne godine u kojima se natječaj provodio. Knjižnica je lani prijavila sedam projekata na županijski javni poziv

Pohvalio bih dobru i kvalitetnu suradnju sa Županijom. Prošli smo kroz sve teme koje nas tište kako bismo zajednički našli rješenja od interesa za kvalitetni­ji život stanovnika na ovom području.

Josip Nasurović načelnik

i povukla oko 25 tisuća kuna, a za ovu su godinu prijavili još devet projekata koji su fazi provjere.

Gosti su u pratnji domaćina posjetili Knjižnicu, Muzej Cvelferije i župnu crkvu.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia