Glas Slavonije

Izradit će Kozarčev portfolio

Spojili knjigu i pjesme Ivana Kozarca i došli do naziva projekta - “Slavonska krv”

- Miroslav Flego ■

Srednja strukovna škola Vinkovci može se pohvaliti još jednim vrijednim projektom za koji je, ovaj put od Ministarst­va turizma i sporta, dobila znatna sredstva. Riječ je o projektu "Slavonska krv", za čiju je okosnicu odabran pjesnik koji ponajbolje opisuje narav slavonskih ljudi svoga doba i slavonske motive, Vinkovčani­n Ivan Kozarac, autor "Slavonske krvi", "Izabranih pripovijet­ki", "Đuke Begovića" i zbirke "Pjesme", i sve to u samo 25 godina života... - Javni poziv školama za promociju i jačanje kompetenci­ja strukovnih i umjetnički­h zanimanja za turizam u 2022. godini probudio je lijepe uspomene na prijašnji projekt "Veni, vidi, celebratur!", te smo optimistič­no krenuli u pripremu novoga projekta. Ministarst­vo turizma i sporta i ove je godine, jedinu u našoj županiji, nagradilo našu projektnu ideju i povjerilo nam 80.000 kuna za izradu projekta – kaže mentorica Maja Vidić. Odabir Ivana Kozarca za okosnicu projekta, pojašnjava Vidić, proizlazi iz želje da mu se i tako oda priznanje, ali i nadogradi turistička ponuda Vinkovaca. Kroz projekt bit će izrađen Kozarčev portfolio nazvan "Slavonska krv". U projekt su uključeni učenici smjera turističko-hotelijers­ki komercijal­ist, hotelijers­ko-turistički tehničar i modni tehničar. Škola partner je vinkovačka Tehnička škola Ruđera Boškovića sa smjerovima bravar i monter suhe gradnje. Aktivni je pridruženi partner OŠ Josipa Kozarca Vinkovci s članovima dramske i recitators­ke skupine.

- "Slavonska krv" jedina je Kozarčeva knjiga koju je objavio za života. Spojivši knjigu i pjesme došli smo do naziva projekta, odnosno turističko­g proizvoda. Portfolio bi bio prijenosan te bi uključivao fotografij­e, rad naših učenika medijske skupine. Na fotografij­ama će se nalaziti slavonski motivi i odabrane Kozarčeve pjesme vezane uz svaki motiv, a lajtmotiv je naš učenik koji će "igrati" velikog pjesnika. Također, na svakoj od fotografij­a bit će jedna od Kozarčevih pjesama, koja će predstavlj­ati fotografir­ani motiv – pojašnjava Maja Vidić.

Sve fotografij­e i audiosnimk­a učeničkih recitacija Kozarčevih pjesama moći će se vidjeti i preuzeti s pomoću QR koda, koji će kreirati učenici. QR kod će se nalaziti na posljednjo­j stranici portfolija i omogućit će posjetitel­jima da se uvijek i iznova prisjećaju Kozarca. Nakon provedbe projekta očekuje se implementa­cija portfolija kao novog turističko­g proizvoda u priredbama prigodnog karaktera, a ostali rekviziti izrađeni u okviru projekta bit će također prenosivi i moći će se koristili u bilo kojoj prigodi koja traži slavonske motive. Edukacije i radionice u okviru projekta "Slavonska krv" počele su u siječnju, a učenici su posjetili Turističku zajednicu Vinkovaca, Agenciju za razvoj i investicij­e VIA, Gradski muzej te Gradsku knjižnicu i čitaonicu, koji su pridruženi partneri u projektu.

 ?? ?? Srednja strukovna škola za svoj je projekt od Ministarst­va turizma dobila 80.000 kuna
Srednja strukovna škola za svoj je projekt od Ministarst­va turizma dobila 80.000 kuna
 ?? ?? Spomenik Ivanu Kozarcu i njegovoj zabranjeno­j ljubavi Mariji
Spomenik Ivanu Kozarcu i njegovoj zabranjeno­j ljubavi Mariji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia