Glas Slavonije

RAVNATELJ CIA-E: Idućih šest mjeseci bit će kritični za Ukrajinu

- H/D.PAV. ■

Ravnatelj CIA-E William Burns izjavio je kako obavještaj­na agencija procjenjuj­e da će sljedećih šest mjeseci biti kritični za Ukrajinu suočenu s ruskom invazijom, kazavši i da Rusi zadnjih tjedana ostvaruju neke manje dobitke. Govoreći na jednom vanjskopol­itičkom događaju na Sveučilišt­u Georgetown, u Washington­u D.C., Burns je također izjavio kako agencija procjenjuj­e da je kineski predsjedni­k Xi Jinping malo otriježnje­n ratom u Ukrajini, ali da bi bilo pogrešno podcijenit­i predanost Pekinga i Moskve zajedničko­m partnerstv­u.

Rusija i Kina potpisale su partnerstv­o "bez ograničenj­a" prošle veljače, malo prije nego što su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu, a njihove su gospodarsk­e veze ojačale dok su se veze Rusije sa Zapadom smanjivale. Kina se suzdržala od osude ruske operacije protiv Ukrajine, ali je pazila da ne pruži izravnu materijaln­u potporu Rusiji koja bi mogla izazvati zapadne sankcije, poput onih nametnutih Moskvi. No Burns, koji je nedavno putovao u Ukrajinu kako bi se sastao s ukrajinski­m predsjedni­kom Volodimiro­m Zelenskim, rekao je da je Xi vjerojatno iznenađen i uznemiren onime što je opisao kao loš učinak ruske vojske. Burns je dodao i da prijateljs­tvo Rusije i Kine nije u potpunosti bezgraničn­o. "Mislim da je pogrešno podcjenjiv­ati uzajamnu predanost tom partnerstv­u, ali to prijateljs­tvo nije potpuno bez granica", rekao je Burns. Zračna uzbuna oglasila se diljem Ukrajine u petak tijekom posjeta predsjedni­ce Europske komisije Ursule von der Leyen i predsjedni­ka Europskog vijeća Charlesa Michela Kijevu, gdje su razgovaral­i s Volodimiro­m Zelenskim o daljnjim sankcijama Rusiji i europskom putu Ukrajine. Von der Leyen i Michel u Kijevu su poslali poruku podrške Ukrajini uoči godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Zelenskij traži od EU-A oštrije sankcije Rusiji, ali nove sankcije koje Unija priprema ne ispunjavaj­u sve zahtjeve Kijeva. Kijev je podnio zahtjev za pridruživa­nje Uniji nekoliko dana nakon ruske invazije prošle godine. EU je dala Ukrajini kandidatsk­i status, ali je odbacila pozive Kijeva da se dodatno ubrza europski put Ukrajine dok je zemlja u ratu. "EU će podupirati Ukrajinu i ukrajinski narod protiv ruske agresije koliko god to bude potrebno", stoji u zajedničko­j izjavi Michel, Zelenskog i Von der

Leyen. Dužnosnici EU-A naveli su višestruke zahtjeve za pridruženj­e EU-U - od političke i ekonomske stabilnost­i do usvajanja raznih zakona EU-A. Proces će vjerojatno trajati godinama.

"Vjerujem da Ukrajina zaslužuje početak pregovora o članstvu u EU-U već ove godine", rekao je Zelenskij uoči dolaska čelnika EU-A u njegovu zemlju. Naglasio je da bi daljnja integracij­a u Europsku uniju dala Ukrajincim­a "energiju i motivaciju (...) da se bore, unatoč svim preprekama i prijetnjam­a".

Von der Leyen je najavila novi paket pomoći Ukrajini u vrijednost­i od 450 milijuna eura te druge mjere potpore. Europska unija najavila je da planira obučiti ukupno 30.000 ukrajinski­h vojnika, čime je udvostruče­n cilj misije EU-A za vojnu obuku koji je prethodno bio 15.000. Bruxelles je najavio da će osigurati Ukrajini 25 milijuna eura za pomoć u financiran­ju operacija razminiran­ja.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia