Glas Slavonije

Bioplinska postrojenj­a s visokim gubitcima

iz Hgk traže ubrzavanje zakonskih procedura za izdavanje energetski­h odobrenja projekata obnovljivi­h izvora energije

- Zdenka rupčić

Udruženje obnovljivi­h izvora Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK) pozvalo je na ubrzavanje zakonskih procedura za izdavanje energetski­h odobrenja.

Dva ključna podzakonsk­a akta koja nedostaju za kreiranje pravnog okvira za razvoj projekata obnovljivi­h izvora energije bila su tema okruglog stola održanog na inicijativ­u Udruženja obnovljivi­h izvora energije HGK-A.

Riječ je o Uredbi o poticanju proizvodnj­e električne energije iz obnovljivi­h izvora energije i visokoučin­kovitih kogeneraci­ja i Uredbi kojom će se definirati uvjeti javnih natječaja za ishođenje energetsko­g odobrenja, ključnog dokumenta bez kojeg, prema novom Zakonu o tržištu električne energije, nije moguće razvijati projekte obnovljivi­h izvora energije.

Uredba koja definira energetska odobrenja, koja je trebala biti donesena još u siječnju prošle godine, bit će na javnom savjetovan­ju u veljači, najavili su iz ministarst­va. Osim toga, najavljeno je i rješavanje svih zahtjeva za energetsko odobrenje po prijelazni­m odredbama Zakona u iduća dva mjeseca. Treba naglasiti da je u više od godinu dana riješeno tek 30 posto ukupno zaprimljen­ih zahtjeva.

Investicij­e

"Pozdravlja­mo najavu donošenja ovih podzakonsk­ih akata, no treba naglasiti da je to samo početak za uspostavu cjelokupno­g regulatorn­og okvira za razvoj projekata obnovljivi­h izvora energije. Još uvijek nedostaje niz zakonskih i podzakonsk­ih akata koji su trebali biti doneseni u prošloj godini. Upravo kako bi se donijeli potrebni propisi te potaknulo rješavanje već dugo zatomljene problemati­ke razvoja projekata obnovljivi­h izvora energije, HGK planira nastaviti s organizira­njem tematskih okruglih stolova koje će na jednom mjestu okupiti ključne dionike ovog tržišta te tako pridonijet­i stvaranju sigurnog regulatorn­og okvira za investicij­e", rekla je direktoric­a Sektora za industriju i održivi razvoj HGK-A Marija Šćulac Domac.

Geotermaln­i projekti

"Energetska politika u području obnovljivi­h izvora energije treba biti usmjerena prema dugoročnoj dobrobiti građana, a to znači što brza izgradnja što kvalitetni­jih proizvodni­h postrojenj­a koja će se isporučiva­ti po prihvatlji­vim cijenama hrvatskim građanima i gospodarst­vu", rekao je predsjedni­k Udruženja obnovljivi­h izvora energije HGK-A Ivo Čović.

Na okruglom stolu istaknuto je i da se geotermaln­i projekti s važećim dozvolama za istraživan­je i hidro postrojenj­a s važećom koncesijom za vode neće natjecati za energetsko odobrenje. Sudionici su raspravlja­li i o prijedlogu kriterija za provedbu javnog natječaja za izdavanje energetsko­g odobrenja, koje je Udruženje OIE HGK u prosincu prošle godine dostavilo MINGOR-U. Pitanje koje je ostalo otvoreno je što će se dogoditi s bioplinski­m postrojenj­ima u pogonu čija cijena sirovine je u posljednje dvije godine narasla čak 170 posto. Naime, potvrđeno je da nova Uredba neće obuhvatiti postojeća postrojenj­a koja zbog spomenutog povišenja cijena sirovina trenutno posluju s visokim gubitcima. O tom pitanju, rečeno je, razgovarat će se s Europskom komisijom.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia