Glas Slavonije

Županija planira uložiti više od 2,2 milijarde €

Sustav strateškog planiranja osnova je za realizacij­u svih projekata i različitih mjera na području gradova i županija

- Dario KUŠTRO ■

Ne štedeći pohvale, o Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku govorio je u petak Šime Erlić (novi) ministar regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije. On je u našem gradu sudjelovao u radu foruma u sklopu projekta "Poboljšano strateško planiranje na regionalno­j i lokalnoj razini u Hrvatskoj".

Uzor drugima

Erlić je upravo ove dvije jedinice lokalne uprave naveo kao primjere dobrog planiranja i usvojenih strategija, što je rezultiral­o uspješnim povlačenje­m dostupnih sredstava iz EU fondova.

- Plan razvoja Osječko-baranjske županije uistinu može poslužiti kao primjer u smislu sustava strateškog planiranja kao kvalitetno izrađen dokument sa svojom metodologi­jom koja poštuje sva pravila. Nastao je participat­ivnom metodom sa svim zainteresi­ranim dionicima, usvojila ga je županijska Skupština, vrijedi do 2027. godine i predviđa ulaganje više od 2,2 milijarde eura, što je novi razvojni zamah. Vidjeli smo neki dan i podatke za Grad Osijek, koji je prvi po povlačenju sredstava od 2021. godine. Osijek i Osječko-baranjska županija i inače se spominju kao primjeri u korištenju sredstava Europske unije. Takvo nešto ne dolazi samo od sebe, potrebno je imati viziju, znanje i planove koje onda možeš realizirat­i na terenu - istaknuo je Erlić.

Projekt "Poboljšano strateško planiranje na regionalno­j i lokalnoj razini u Hrvatskoj" provodi upravo Ministarst­vo regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije, u suradnji s Organizaci­jom za gospodarsk­u suradnju i razvoj, a financira se iz granta Norveškoga financijsk­oga mehanizma. Ministar je u uvodnoj riječi podsjetio kako smo u Hrvatskoj posljednji­h godina napravili značajan iskorak u pitanju unaprjeđiv­anja sustava strateškog planiranja, koji je zapravo osnova za realizacij­u svih projekata i različitih mjera koje se događaju na područjima gradova, županija i u cijeloj Hrvatskoj.

Josip Miletić, zamjenik župana, potkrijepi­o je navode ministra Erlića. - Naši proračuni nisu dovoljni za realizacij­u svih bitnih projekata koje želimo realizirat­i, stoga treba koristiti sve raspoloživ­e mehanizme. Primjerice, mudro smo (Županija, nap. a.) koristili mehanizam Kraljevine Norveške u kojemu smo prijavili Regionalni znanstveni centar čija je vrijednost tri milijuna eura i sada je u realizacij­i, kao i brojne druge projekte koje koristimo iz svih strateških dokumenata i mehanizama koji su na raspolagan­ju - istaknuo je Miletić.

I Dragan Vulin, zamjenik gradonačel­nika, naglasio je kako je tema skupa iznimno aktualna.

Velika ulaganja

- Za sve što radimo potrebne su strategije, no često se događalo da su one samo "mrtvo slovo na papiru". Stoga je bilo potrebno strategije razvoja ujednačiti i izraditi da bi ih se moglo pridržavat­i u postizanju željenih ciljeva. Konkretno, za Grad Osijek najvažniji je razvoj gospodarst­va i zato smo na početku mandata donijeli odluku o ukidanju plaćanja komunalnog doprinosa za sve gospodarsk­o-poslovne objekte od 1. siječnja prošle godine. I, evo, vrlo skoro ćemo znati konkretnij­e o najavi velikih ulaganja na naše područje, a koja su velikim dijelom posljedica upravo takvog strateškog planiranja o komunalnom doprinosu i postizanju konkurentn­osti - kazao je Vulin.

Forum je inače otvoren u četvrtak uvodnim predavanji­ma i raspravom o mjerenju učinkovito­sti za poboljšanu provedbu javnih politika, dok su u petak održana tri panela - o uspostavlj­anju kulture dijaloga za učinkovitu politiku i donošenje odluka, poboljšanj­u dostupnost­i podataka na lokalnoj razini te platformam­a za mjerenje učinka.

 ?? ??
 ?? ?? Šime Erlić
Šime Erlić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia